Revolta anti-turism din Italia se extinde în Dolomiți, Italia. Schiorii dintr-o stațiune au găsit mesaje împotriva turismului. Schiorii care se îndreptau spre pârtiile cu telecabinele de la Alpe di Siusi, săptămâna aceasta, au fost surprinși să găsească expresia „prea mult” scrisă cu litere mari roșii pe zăpada de sub ei, potrivit ziare.com.
Anul trecut, la renumitele Tre Cime di Lavaredo, unde mulțimile de drumeți se adună vara, cuvintele „turiștii să plece acasă” au fost sculptate într-o stâncă.
La domeniul Dolomiti Superski, care cuprinde 890 de pârtii, repartizate pe 12 văi, au fost patru milioane de vizitatori iarna trecută, față de 3,2 milioane în 2009. În lunile de vară, pășunile verzi alpine sunt inundate de amatori de selfie-uri care vor să surprindă vârfurile stâncoase ale Dolomiților. Aceștia au transformat zona într-un fel de „Disneyland”, potrivit unui grup de drumeții local. În orașul din apropiere, Bolzano, locuitorii care sunt frustrați de cozile turistice pentru telecabină au pictat linii la sol pentru a-și crea o coadă de prioritate improvizată.
Brigitte Foppa, un politician local din formațiunea ecologistă, a spus că cele mai recente mesaje arată că viața localnicilor devine imposibilă.
„Nu găsești locuințe la prețuri accesibile, drumurile și zonele de parcare sunt pline, iar smogul este sufocant”, a declarat ea pentru La Repubblica. Boom-ul turistic este condus de vizitatori, adesea din Asia, care se aventurează în zonă pentru câteva zile în timpul excursiilor în orașe precum Veneția și Viena, atrași de includerea Munților Dolomiți pe lista patrimoniului mondial Unesco.
Anul trecut, Antonio Montani, șeful Club Alpino Italiano, o asociație de drumeții, a declarat că Dolomiții ar trebui să fie scoși de pe lista Unesco pentru a reduce profilul lanțului muntos.
Un purtător de cuvânt al Dolomiti Superski a minimizat mesajul mâzgâlit pe zăpadă, spunând că nu este munca localnicilor, ci a locuitorilor din orașe precum Bolzano care „vor Dolomiții pentru ei înșiși”. Luis Walcher, șeful local pentru turism, a atras atenția că îngrijorările sunt însă justificate. „Trebuie să luăm aceste proteste în serios”, a spus el. „În anumite locuri și în anumite momente, impactul sosirilor este nesustenabil.”