Cel mai mare vulcan activ din lume a intrat în etapa de erupție

Autorităţile locale din Hawaii au fost obligate să ridice nivelul de alertă.

Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, situat în statul american Hawaii, a intrat în faza de erupţie în noaptea de duminică spre luni, după o pauză de 38 de ani, potrivit ziare.com.

Autorităţile locale au fost obligate să ridice nivelul de alertă.

„Pentru moment, fluxurile de lavă se limitează la nivelul caldeirei şi nu ameninţă comunităţile de pe pantele vulcanului”, a comunicat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Erupţia vulcanului din Hawaii a obligat autorităţile locale să crească nivelul de alertă de la „notificare” la „avertizare”. Reprezentanţii Observatorului Vulcanologic din Hawaii vor face misiuni aeriene de recunoaştere pentru monitorizarea erupţiei şi pentru a analiza mai eficient riscurile pentru populaţia locală, a transmis USGS. Potrivit specialiştilor de la Observatorul Vulcanologic din Hawaii, erupţia a început duminică seară la ora locală 23:30 în Mokuaweoweo, caldeira din vârful vulcanului. 

Camerele video instalate de USGS în vârful vulcanului au prezentat în mod clar fântâni de lavă, care se întind pe scoarţa ce formează fundul caldeirei. 

Deşi aceste fluxuri de lavă nu sunt pentru moment o ameninţare pentru comunităţile de pe pantele vulcanului Mauna Loa, rezidenţilor li s-a recomandat să îşi schimbe planurile privind pregătirea pentru o eventuală evacuare şi să consulte cu regularitate recomandările formulate de Agenţia pentru Protecţie Civilă din Hawaii. Potrivit oamenilor de ştiinta, vânturile locale pot să transporte gaze şi cenuşă spre baza vulcanului. „În baza evenimentelor din trecut, primele faze ale erupţiei vulcanului Mauna Loa pot fi foarte dinamice, iar localizarea şi deplasarea fluxurilor de lavă se pot schimbă foarte rapid”, a avertizat USGS în comunicat. „Dacă erupţia va rămâne în Mokuaweoweo, fluxurile de lavă vor fi cel mai probabil închise între pereţii caldeirei. Totuşi, dacă puţurile de erupţie vor migra în afara acelor pereţi, fluxurile de lavă ar putea să se mute foarte repede pe pantele vulcanului”, a comunicat USGS.

O nouă amendă aplicată rețelei de socializare Facebook, în Irlanda