O nouă amendă aplicată rețelei de socializare Facebook, în Irlanda

Sancţiunea a fost aplicata în urma unei investigaţii, începută în aprilie 2021, privitoare la expunerea online a unor date ale utilizatorilor. 

Autoritatea de reglementare în domeniul confidenţialităţii datelor din Irlanda a aplicat luni o amendă de 265 de milioane de euro (277 de milioane de dolari)  reţelei de socializare Facebook, ceea ce înseamnă o  amendă totală  pentru grupul-mamă Meta de aproape 1 miliard de euro, potrivit ziare.com. Spre exemplu, în octombrie 2021 autoritatea irlandeză a amendat Meta, fostă Facebook, cu 225 milioane de EUR pentru încălcarea GDPR pe WhatsApp. Amenda impusă de Comisia irlandeză pentru protecția datelor (DPC) vine după o scurgere de date descoperită în 2021, când datele personale a 530 de milioane de utilizatori Facebook, inclusiv adrese de e-mail și numere de telefon, au fost expuse online, potrivit TechCrunch. Pe atunci, rețeaua socială a încercată să minimizeze situația susținând că datele respective erau „vechi” și că a remediat problema.

Sancţiunea a fost aplicata în urma unei investigaţii, începută în aprilie 2021, privitoare la expunerea online a unor date ale utilizatorilor. 

Facebook a primit, de asemenea, ordin să ia o serie de măsuri corective. Sancțiunea aplicată luni este a patra pe care Comisariatul pentru confidenţialitatea datelor (DPC) din Irlanda a aplicat-o uneia dintre companiile Meta. Instituţia este principalul organism de reglementare a confidenţialităţii al Meta în Uniunea Europeană, având în derulare încă 13 anchete în legătură cu grupul de social media. 

În septembrie, autoritatea a aplicat filialei Instagram a Meta o amendă record de 405 milioane de euro, pe care Meta vrea să o conteste

. DPC reglementează Apple, Google  Tiktok şi alţi giganţi ai tehnologiei care au sediul central din UE în Irlanda.  La ora actuală,  DPC are 40 de anchete deschise împotriva unor astfel de firme, inclusiv 13 investigaţii care implică Meta. Autoritatea de reglementare irlandeză a transmis, într-un comunicat, că alte autorităţi de reglementare relevante din UE au fost de acord cu decizia emisă luni, după ce le-a comunicat luna trecută un proiect de hotărâre în cadrul sistemului ”ghişeu unic” al blocului pentru reglementarea companiilor multinaţionale.

Metallica lansează albumul „72 Seasons”