Luvru
Luvru sursa foto pixabay

Încurajarea atingerii, panouri explicative scrise în Braille, limbajul semnelor, jocuri: Luvru, cel mai vizitat muzeu din lume, situat în centrul capitalei Franţei, va deschide începând de joi un nou spaţiu multisenzorial, dedicat descoperirii sculpturii de toate categoriile de public, potrivit g4media.ro.

Acest nou spaţiu „pedagogic şi cuprinzător” de 80 de metri pătraţi se află sub galeriile de pictură în care este expusă celebra „Mona Lisa” pictată de Leonardo da Vinci.

El a fost conceput pe bazele primei „galerii tactile” a muzeului parizian, creată încă din 1995 pentru a face instituţia să devină mai accesibilă pentru publicul cu deficienţe de vedere, în centrul departamentului de sculpturi, a precizat Sophie Hervet, directoarea serviciului de mediere grafică şi digitală. „Am decis să reînnoim conceptul oferind chei de înţelegere generale vizitatorilor, pentru a răspunde întrebărilor pe care ei le pun în spaţiul muzeului”, a adăugat Stephanie Deschamps-Tan, curator-şef al departamentului de sculpturi.

 Mulaje de atins, panouri explicative scrise în Braille, un tur în limbajul semnelor, rezumate ale unor lucrări de ascultat, audiodescrieri, plăci tactile (marmură, bronz), precum şi suporturi care pot fi manipulate le vor permite tuturor categoriilor de public să descopere şi să înţeleagă sculptura din Evul Mediu şi până în secolul al XIX-lea.

Argilă, marmură, lemn, ghips: materialele şi mediile lor naturale, atelierul sculptorului şi funcţiile operelor sculptate, alături de instrumentele care sunt folosite la realizarea lor, sunt astfel prezentate în noul spaţiu multisenzorial. Reproduceri ale unor opere – regele Ludovic al XIV-lea pe cal, masca mortuară a lui Napoleon -, dispuse la o înălţime adaptată pentru publicul tânăr şi pentru vizitatorii cu mobilitate redusă, permit, de asemenea, publicului nevăzător sau cu deficienţe de vedere să îşi formeze repere formale şi stilistice, prin atingerea lor. Muzeul Luvru a primit 7,8 milioane de vizitatori în 2022.

Doi tineri au înşelat firmele de asigurări cu peste 120.000 de lei, simulând accidente rutiere