Sursa foto: Sinogene Biotechnologies

O companie chineză de biotehnologie a clonat în premieră mondială un lup arctic (Canis lupus arctos).

Reușita nu numai că reprezintă o bornă în domeniul tehnologiei de clonare, dar cercetătorii cred că această performanță ar putea oferi speranțe pentru speciile pe cale de dispariție care se luptă să supraviețuiască.

Primul lup clonat se numește Maya și este femelă

Puiul de lup clonat, numit Maya, și mama sa, un beagle, au fost arătați lumii printr-o scurtă înregistrare video. Prezentarea a avut loc în cadrul unei conferințe de presă organizate pe 19 septembrie de Sinogene Biotechnology Company din Beijing.

Potrivit Science Alert, videoclipul a fost lansat la 100 de zile de la nașterea Mayei: pe 10 iunie. Tânărul pui părea sănătos și fericit.

Maya a fost creată cu ajutorul ADN-ului prelevat din pielea unui lup arctic. Materialul genetic a fost apoi inserat în ovulul denucleat al unei femele de câine care era „în călduri”.

Un beagle a fost apoi ales ca mamă surogat pentru a gesta embrionul în uterul său până la naștere. Acest proces este cunoscut sub numele de transfer nuclear de celule somatice (TNCS).

Originala Maya s-a născut în Canada, ulterior fiind trimisă în China în 2006. A murit din cauza vârstei înaintate la începutul anului 2021.

Maya poate fi văzută la grădina zoologică Harbin Polarland

Puiul de lup, care a împlinit 3 luni, trăieşte alături de mama sa surogat la grădina zoologică Polarland.

A doua clonă de lup arctic, creată folosind ADN-ul unui mascul necunoscut, trebuia să se nască joi, 22 septembrie. Cu toate acestea, până în prezent nu au existat informații confirmate despre nașterea puiului.

Compania a anunțat, de asemenea, un nou parteneriat cu Beijing Wildlife Park pentru a clona mai multe specii captive în viitor, deși nu au fost anunțate încă proiecte specifice.

În 2019, Sinogene a fost implicată și într-un proiect care a produs șase clone identice de ciobănesc german, care au fost apoi introduse în forțele de poliție din Beijing.

În mod normal, Sinogene este specializată în clonarea animalelor de companie moarte, precum pisici, câini și cai, pentru clienți privați.

Citește și Actorul Alexandru Arșinel ne-a părăsit