Nord Stream
Nord Stream. Sursa foto: hotnews.ro

A patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream, a fost descoperită de garda de coasta din Suedia, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei pentru cotidianul Svenska Dagbladet, potrivit g4media.ro.

Uniunea Europeană suspectează că s-ar fi produs un act de sabotaj, motivul suspiciunii fiind legat de scurgerile produse recent din gazoductele Nord Stream 1 şi 2

Oficialii europeni au promis că vor suplimenta măsurile de protecţie a infrastructurii energetice după producerea acestor incidente. „Două dintre aceste patru scurgeri sunt în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de coastă suedeze, Jenny Larsson. Celelalte două scurgeri s-au produs în zona economică exclusivă a Danemarcei. Cea de-a patra scurgere a avut loc în gazoductul Nord Stream 2, lângă o gaură mai mare descoperită în conducta Nord Stream 1.

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 care fac legătura între Rusia și Germania prin Marea Baltică au fost înregistrate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în vecinătatea insulei daneze Bornholm. Seismologii din Danemarca şi Suedia au semnalat luni explozii puternice în această zona. Furnizarile de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost sistate de către Rusia în cursul lunii septembrie. Agențiile germane de securitate se tem că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna, au declarat surse guvernamentale pentru Tagesspiegel. Acestea au spus că mari cantități de apă sărată vor pătrunde în conducte și vor provoca coroziune dacă spărturile din cele două gazoducte nu vor fi reparate rapid.

Scurgerile cauzate de exploziile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică eliberează metan, un puternic gaz cu efect de seră

Dar, deși se așteaptă ca incidentul să aibă un impact limitat asupra climei, experții spun că acesta ilustrează riscul unor astfel de emisii. Noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în folosință în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei, după începerea războiului din Ucraina. Chiar dacă au fost scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Un robot a doborât recordul mondial la proba de 100 de metri alergare