Război diplomatic între Nicaragua și Uniunea Europeană

Bettina Muscheidt - persona non grata

Sursa foto: European External Action Service

Bettina Muscheidt, ambasadoarea UE în Nicaragua, a fost declarată miercuri persona non grata.

Oficialul Uniunii Europene nu mai este agreat în țară, au confirmat sursele diplomatice pentru Reuters.

Nicaragua: criticii guvernului trebuie pedepsiți

Ambasadoarea UE a fost convocată la Ministerul de Externe pentru a fi declarată non grata. De asemenea, i s-a comunicat că trebuie să părăsească Nicaragua.

Decizia de a o forța pe Bettina Muscheidt să părăsească țara din America Centrală este cea mai recentă acțiune de pedepsire a celor care par să critice guvernul președintelui Daniel Ortega.

Aceasta vine în urma unei declarații a Uniunii Europene, de săptămâna trecută la Națiunile Unite, în care îl îndemna pe Ortega să „restabilească democrația”. Declarația a mai insistat pe eliberarea prizonierilor politici și pe respectarea drepturilor omului.

Bettina Muscheidt „a fost expulzată într-un mod vulgar”, a scris pe Twitter Arturo McFields. El este fostul ambasador la Organizația Statelor Americane (OSA), demisionând din funcție în martie.

Au existat și alte refuzuri diplomatice de profil înalt în ultimele luni

Hugo Rodriguez, nominalizat pentru funcția de ambasador al SUA în Nicaragua, a fost respins de guvern în iunie. În februarie, ambasadorul Vaticanului la Managua, Waldemar Stanislaw Sommertag, a fost declarat non grata și i s-a ordonat să plece.

În 2018 au izbucnit proteste la nivel național împotriva lui Daniel Ortega. Acestea s-au soldat cu peste 300 de morți, majoritatea în mâinile poliției. Mai mult, în timpul alegerilor prezidențiale de anul trecut, principalii contestatari politici ai actualului președinte au fost toți arestați.

În consecință, Nicaragua a fost criticată de comunitatea internațională pentru represiuni deosebit de drastice împotriva presei independente și a opoziției politice.

Menționăm și că președintele Daniel Ortega, în vârstă de 76 de ani, este un rebel marxist. El a ajutat la răsturnarea unei dictaturi de dreapta la sfârșitul anilor 1970. A revenit la putere în 2007 și a obținut al patrulea mandat în urma unor alegeri criticate drept „farsă”.

Citește și ANPC a aplicat 93 de amenzi magazinelor Auchan din țară