Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu  a declarat, la Constanța, că amânarea alegerilor locale (deja ne află în campania electorală) nu ar fi o problemă „insurmontabilă”, în condițiile în care scrutinul de luna viitoare se va desfășura într-un mod atipic, în contextul crizei sanitare.  

Aflat în campanie electorală la Constanța, Tăriceanu și-a exprimat opinia cu privire la moțiunea de cenzură, la criticile legate de oportunitatea depunerii aceste moțiuni, care va fi votată pe 31 august.

„Au fost o serie de critici cu privire la oportunitatea depunerii moțiunii de cenzură. Căderea guvernului poate avea repercursiuni. Sunt de părere că guvernul actual și-a arătat atât de des incompetența în ceea ce privește soluționarea crizei sanitate și a crizei economice, dar ne-a arătat o preocupare aparte pentru servirea clineților politici. Avem motive suficiente pentru ca noi, cei de la ALDE să votăm cu două mâini această moțiune.

Președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu în vizită la Constanța

Publicată de Calin Popescu Tariceanu pe Sâmbătă, 29 august 2020

Președintele trebuie să înțeleagă că într-un moment de criză politică de acest gen, cel mai important este continuitate funcționării intituțiilor care se ocupă cu lupta anti-Covid, dar mai ales, asigurarea unui proces democratic de alegeri”, a declarat Tăriceanu.

Premier tehnocrat, dar mai bine amânarea alegerilor

„Acest guvern (dacă moțiunea va trece) va avea un mandat limitat, cu un prim ministru tehnocrat, care să se angajeze că duce procesul electoral la bun sfârșit, în condiții optime. Ce vreau să subliniez este că din punctul nostru de vedere alegerile ar trebui amânate cu un an. Prefer un proces electoral desfăşurat  în condiţii corecte, care să asigure participarea la vot, exprimarea neîngrădită a votului, decât un proces electoral care este o farsă şi este viciat”, a spus Tăriceanu, la Constanța.

Ce votezi? O mască?

Acesta și-a argumentat punctul de vedere, considerând că alegătorii au dreptul să își cunoască aleșii.

„Contactul în campanie nu se poate desfăşura. Acest lucru duce în final la un deficit democratic pentru că cetăţenii trebuie să voteze în cunoştinţă de cauză. Ce să voteze? Măştile după figură? Trebuie să îl vadă pe candidat, să îl audă, să îi pună întrebări, să ascundă răspunsurile. (…) Săptămâna viitoare se va face o simulare la Parlament de cum ar funcţiona ziua votului.

În secţiile de votare sunt 16 membri şi durează cam trei minute operaţiunea de votare, de când intră cetăţeanul în secţia de vot – se prezintă cu actului de indentitate, se identifică, semnează, primeşte ştampilă, ia buletine, se duce în cabină, pune buletinele în urnă şi aşa mai departe. Lucrul aceste ne pune mari probleme legat de modul în care se va desfăşura votul, cât de bine se poate desfăşura votul în condiţii de siguranţă. Pentru că şi cei din secţiile de votare vor fi foarte expuşi, ca şi ceilalţi”, a adăugat liderul ALDE.

Totodată, Tăriceanu a precizat că în aceste condiții de campanie, „probabil vor fi aleşi cu 15%, 10% din numărul de votanţi. Cam acesta este rezultatul organizării alegerilor cu orice preţ pe 27 septembrie”.

Citește și: Tăriceanu, nelămurit. Poliția Română, agent electoral pentru PNL?

#News