Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis a susținut miercuri o conferință de presă la Palatul Controceni. Pe lângă îndemnurile la respectarea măsurilor de prevenție privind răspândirea virusului Sars-Cov 2, unul dintre subiectele atinse de șeful statului a fost acela al adoptării în timp record de către Parlament al legii privind stabilirea datei alegerilor parlamentare. Iohannis a lăsat să se înțeleagă că nu este de acord cu această inițiativă legislativă.

„Da, Parlamentul a adoptat într-un timp record legea privind stabilirea datei alegerilor parlamentare și această lege abia a ajuns la mine. Voi da un răspuns exhaustiv atunci când voi decide promulgarea sau nepromulgarea ei. În ultimii 30 de ani, guvernele au stabilit datele alegerilor.

Acum ne găsim pentru prima dată în situația că Parlamentul dorește să ia acest atribut prin lege. Cum va fi asta, că Parlamentul își stabilește singur când se alege? Să ne imaginăm că un număr mare de parlamentari vrea să rămână în continuare acolo și, pur și simplu, nu ia nicio decizie. Ce facem? Nu ținem alegeri? Nu este cumva un fel de conflict acolo?”, a punctat președintele Iohannis.

Șeful statului a răspuns și întrebării legate de alegerile locale din această toamnă. Acesta a afirmat că este nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităților locale, însă, a mai spus că agreează ideea consultărilor politice pe tema eventualei amânări a scrutinului din septembrie.

„Este o discuție legitimă dacă să organizăm sau nu alegerile pe 27 septembrie. Organizația Mondială a Sănătății a făcut multe afirmații și multe anunțuri, iar unul care pe mine mă îngrijorează foarte mult spune că această pandemie nu are mai multe valuri, are un singur val mare.

Avem două chestiuni de care trebuie să ținem cont: este nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităților locale, pe de altă parte suntem în mijlocul unei pandemii. Ce obținem dacă amânăm acum alegerile? În loc să le ținem în septembrie, intrăm în decembrie sau ianuarie, când se va suprapune și virusul gripal și poate o iarnă grea. Trebuie să evaluăm situația. Dacă pandemia nu se agravează și se iau măsuri stricte și specifice, se pot organiza alegerile”, a răspuns Klaus Iohannsi.

Citește și: Data alegerilor parlamentare, stabilită prin lege organică

HashtagNews.ro