Victor Ponta

PSD a anunțat că-l va convoca pe șeful Executivului, Ludovic Orban, să dea explicații în Parlament legat de cazul de corupție din dosarul Unifarm. Nici nu au apucat să se așeze pozițional social-democrații, că premierul a pornit un contraatac, din propriul careu, și a pasat speța direct pe capul lui Victor Ponta. Deocamdată transmisia s-a oprit. Abia așteptăm reluările să știm și noi – a fost, sau n-a fost ofsaid la liderul Pro România.

Duminică seara, Orban a spus că nici el, nici vreun alt membru al Guvernului nu aveau informații despre ce se petrecea la Unifarm. Și până la urmă ce treabă aveau ei, guvernanții, să știe ce se întâmplă în Compania Națională Unifarm, structura de stat care desfășoară activități cu caracter social-sanitar, ca parte integrantă a sistemului de ocrotire a sănătății. Adrian Ionel, directorul general Unifarm, era deja în funcție când Ludovic Orban și-a format Guvernul, iar să-l de afară e un pic mai complicat într-o instituție de stat.

„Ministrul Sănătății din Guvernul Cioloș își dăduse demisia, iar Victor Ponta a preluat în interimat ministerul Sănătății. Atunci a fost pus la nivelul Consiliului de Adminsitrație, Adrian Ionel. N-a semnat Ponta numirea, a semnat-o Arafat în locul său. În 2016, când ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș era Vlad Voiculescu, Adrian Ionel a fost numit director general al Unifarm. Vă spun eu ca să știți cine l-a numit în funcție pe Ionel Adrian.

„Deci, noi l-am găsit în funcție pe directorul Unifarm, Adrian Ionel. Mandatul lui expiră în 14 iulie. Nu am luat decizia să îl schimbăm, pentru că, în plină pandemie, să stai să umbli la conducerea entităților, numai dacă am fi avut informații suficient de clare și de precise am fi putut să-l schimbăm.

Era complicat să îl schimbi din funcție, pentru că se știe că procedura de schimbare a unui Consiliu de Administrație și a unui manager, în condițiile legislației actuale, este destul de complicat, adică trebuie să îi plătești toate veniturile pe care le-ar fi obținut până la sfârșitul mandatului”, a explicat Orban.

Premierul a mai adăugat că nu are nicio problemă să se prezinte în fața Parlamentului, că nu a avut niciun fel de informații că la compania Unifarm s-ar fi derulat proceduri care nu respectă legea sau că ar fi existat suspiciuni de corupție, subliniind că încercarea PSD  de a face o legătură între directorul Unifarm şi Guvern este o imensă manipulare.

„Nu am avut niciun fel de informații nici eu, nici alți colegi ai mei, despre faptul că la Unifarm s-ar fi derulat proceduri care nu respectă legea sau că ar fi existat suspiciuni de corupție. Dacă au existat acte de corupție și dacă DNA are aceste date privitoare la fapte de corupție, dacă cineva a greșit, trebuie să fie pedepsit. Încercarea penibilă a unora de a face o legătură între directorul Unifarm și Guvern privitor la acte de corupție este o imensă manipulare”, a mai arătat primul ministru.

Directorul Unifarm, Adrian Ionel Eugen, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, fiina acuzat de procuroii DNA că ar fi cerut mită 760.000 de euro pentru un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale), la începutul lunii martie. Echipamentele livrate erau neconforme.

Totodată, procurorii anti corupție susțin că Eugen Adrian Ionel a dobândit nelegal calitatea de director general al Unifarm, în 2016. Practic, în calitate de membru în consiliul de administrație al companiei, acesta s-a votat singur pentru a ocupa funcția de director general și, implicit, a încasat ilegal salarii în valoare totală de aproape jumătate de milion de lei.

Citește și: Ludovic Orban și Florin Cîțu, suspectați de implicare în dosarul Unifarm

HashtagNews.ro