Marian Vanghelie

Pentru fostul primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, limba română este opțională (știm asta), nu și politica. Cumva ar fi trebuit să știm și asta. De Vanghelie poți să râzi, poți să-l bălăcărești, poți să-l hulești pentru comisioanele de aproximativ 30.000.000 de euro pe care le-a încasat de la un și anume Marian Dumitru, dar nu poți să spui că nu e om de echipă.

La jumătatea lunii martie 2015, Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA, într-un dosar în care era acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani, unele fapte fiind săvârșite prin favorizarea firmelor omului de afaceri amintit, Marin Dumitru, în atribuirea unor contracte.

Patru luni mai târziu era eliberat din arestul preventiv și judecat în continuare în arest la domiciliu. Când multă lume din anturaj tremura la gândul celor ce vor fi spuse, fostul edil al sectorului 5 a ieșit din pușcărie împăcat și, atenție(!), fără să fi turnat pe cineva. „A fost o experiență de viață. Mă simt puțin mai echilibrat. Mai echilibrat în sensul că am făcut un remember asupra greșelilor pe care le-am făcut, dar în sensul cel mai bun”, spunea în stilu-i caracteristic Marian Vanghelie, în iulie 2015.

Nu doar că nu a trădat pe nimeni, dar a continuat să creadă în convingerile lui, oricare ar fi fost ele. Recent, Marian Vanghelie a spus care au fost preocupările lui post încarcerare.

„Acum să fac așa ca un act de vitejie. Când am venit din arest, în afară că mă antrenam, am încercat să fac un partid politic, cât eram în arest la domiciliu. Dar veneau oameni acasă, au venit avocați. Am văzut că în 1946 fondatorul social-democrat Titel Petrescu a plecat din PSD pentru că nu a vrut să intre la guvernare cu comuniștii și a înființat un partid social democrat independent, puțin era o chestie similară.

Am depus și eu documentele, la Uniunea Europeană, pe persoană fizică așa PSDI. După care m-am dus cu acest nume la tribunal, nu am reușit din prima, din a doua, abia cu o săptămână înainte de alegerile europarlamentare am reușit să îl înscriu ca partid. Am zis să ne antrenam!”, a povestit Vanghelie la un post de televiziune de știri.

A mai amintit și faptul că a fost dat afară din PSD, împreună cu Mircea Geoană, apoi l-a taxat pe Victor Ponta, actualul lider al Pro România, omul căruia i se poate atribui performanța de a fi destabilizat cel mai mare partid din România.

„Ponta nu suporta gândul că în PSD erau oameni care câștigau alegerile de zeci ani de zile și voia să scape de ei. Ponta a fost cu Ilie Sârbu la George Maior cu o listă de 17 persoane din PSD pentru a fi arestași și să înceapă dosarele pentru preluarea PSD și câștigul lui Victor Ponta, eu am mai spus asta”, a rememorat Vanghelie.

Partidul Social Democrat Independent (PSDI) a fost lansat în ianuarie 2019, dar efectul nu a fost cel scontat. Luna trecută, Marian Vanghelie a reiterat revenirea în politică prin relansarea PSDI anunțând și că intenționează să intre cursa pentru alegerile locale și generale.

Citește și: Coaliția împotriva Guvernului Orban. Cum a făcut PSD rost de voturile necesare pentru moțiunea de cenzură

HashtagNew.ro