Marcel Ciolacu_Coalitie

Reprezentanții PSD anunță că au ajuns la acorduri de principiu cu liderii grupărilor Pro România, ALDE și PPU-sl și că în acest moment întrunesc numărul de voturi necesare pentru dărâmarea Guvernului Orban. O condiție esențială este aceea ca liderii formațiunilor amintite să-și convingă colegii de partid să meargă pe mâna PSD.

În acest scenariu inițiativa PSD ar aduna 237 de voturi, cu patru mai multe decât minimul necesar pentru a răsturna Guvernul. Calculele sunt simple: în Camera Deputaților sunt 160 de parlamentari PSD, Pro România, ALDE și PPU-sl care ar pune umărul la debarcarea Guvernului, în timp ce în Senat, PSD, ALDE și Pro România au în total 77 de parlamentari.

Dacă toți cei 237 de parlamentari ar vota moțiunea de cenzură, aceasta ar trece fără probleme în condițiile în care este nevoie de minim 233 de voturi pentru ca o moțiune de cenzură să fie adoptată de Parlament. Prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, Guvernul ar fi demis. Momentul depunerii moțiunii de cenzură va coincide cu ieșirea României din starea de alertă.

Secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu a anunțat, vineri, că formațiunea pe care o reprezintă lucrează la textul moțiunii de cenzură și negociază cu mai mulți lideri politici pentru a se alia în lupta împotriva Guvernului condus de Ludovic Orban. În luna februarie a acestui an PSD a mai depus o moțiune de cenzură, câștigătoare, dar conducerea PNL a decis ca premierul desemnat Ludovic Orban să meargă în Parlament cu aceeași echipă.

Citește și: Stănescu: Vom trimite Guvernul Orban acasă!

HashtagNews.ro