Suzi Andreis
Suzi Andreis

Cu mai bine de 20 de ani în urmă, mai precis 21, italianca Suzi Andreis s-a mutat în Polonia, optând pentru studiile slave. Avea 18 ani, vârstă la care a descoperit că i se potrivește de minune să fie lesbiană, intrând în comunitatea LGBT din Polonia.  Dar i-a plăcut și sportul, fotbalul, în mod special, și s-a gândit să înființeze un club, pe care l-a numit Chrząszczyki, adică Gărgărițele, în limba poloneză.

Și mingea este a celor de la LGBT

”În echipa noastră sunt și lesbiene, dar și heterosexuale, suntem deschiși și nu vrem ca grupul nostru de lesbiene să fie unul special. La echipă se practică doar fotbalul și nimic altceva, dacă cine s-a gândit că în vestiarul nostrum ar fi un fel de dezmăț. Vreau să spun că fotbalul feminin atrage în Polonia, chiar dacă este practicat de lesbiene sau heterosexuale. Doar că termenul LGBT este tot mai ostracizat și în Polonia – nu există finanțări pentru proiecte ale acestei comunități, autoritățile locale le resping imediat. Mie personal mi s-au adresat cuvinte ofensatoare, din cauza umbrelei mele care avea însemnul curcubeului pe ea, un fel de siglă a comunității LGBT. Sunt incidente isolate, totuși, și spun că la Varșovia și lesbienele, și persoanele gay pot duce o viață normal.

Mai greu va fi în provincie, acolo unde oamenii au o mai mică deschidere pentru noi, iar acțiunile lor de neacceptare încep să capete accente violente. Iar asta, după ce președintele țării, Andrzej Duda, a semnat homofoba Chartă a familiei, pe 10 iunie”, a spus Andreis.

Charta familiei este un fel de manifest care subliniază importanța familiilor naturale. Președintele conservator polonez, care luptă pentru realegere pe 28 iunie, cu sprijinul guvernului conservator, dorește să își satisfacă electoratul. Charta anunță protejarea copiilor împotriva ideologiei LGBT, a cărei propagare ar trebui interzisă. ”Este îngrozitor ce a făcut președintele în funcție. De altfel, însăși Comisia Europeană, prin vicepreședinta Vera Jourova, din Cehia, l-a criticat pe Duda pentru atitudinea sa, spunând că politicianul a ales să atace minoritățile, pentru a obține un câștig politic”, a mai spus italianca.

Cehoaica Vera Jourova l-a criticat aspri pe președintele polonez Duda

Între timp, fotbalista lesbiană Suzi Andreis ia în considerare să părăsească Polonia. „Aș putea merge în Italia cu prietena mea, deși și situația de acolo este departe de a fi ideală. Popularitatea crescândă a partidelor de dreapta și naționaliste mă sperie”, afirmă activista. Însă ea își dorește să rămână cât mai mult timp în Polonia, „gărgărițele” ei pregătindu-se pentru noul sezon, care din cauza pandemiei de coronavirus va începe de abia la sfârșitul anului.

Gărgărițele fotbaliste pregătesc noul sezon

Hashtag News