Raluca Turcan și Monica Anisie se gândesc la elevi și la cum se poate ajunge la școală. Nu doar pe vreme de pandemie, ci de-acum înainte. Se va ajunge la școală gratuit, carnetul de elev reprezentând ”biletul tradițional”. Spre deosebire de vremurile când decontul se făcea în baza biletelor/abonamentului, nu mai e nevoie de eterna vizită la secretariatul școlii. Sau la secretariatul facultății. Nu mai e nevoie de cozi, ștampile, o secretară mereu nervoasă și-un cadru didactic care să te verifice la unghiuțe, batistuță și carnet.

Mă gândesc dacă a fost nevoie de coronavirus pentru a simplifica niște pași, simpli de altfel. Și când spun simpli, nu mă refer doar la elevi și studenți. Mă refer la procedură:

”Am adoptat astăzi procedura detaliată care va permite elevilor să folosească, gratuit, transportul public pentru a merge la şcoală. Astfel, elevii vor circula spre şcoală doar pe baza carnetului de elev, pe toate tipurile de transport, fără a mai fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a cumpăra bilete sau abonamente pentru drumul de acasă la şcoală şi înapoi. Decontul acestor documente se va face direct între transportatori şi autorităţile statului direct responsabile”, a fost anunțul Ralucăi Turcan.

Despre studenți, navetiști și noile modificări, Monica Anisie a declarat:

”Vă rog să îmi permiteţi să introducem pe ordinea de zi suplimentară un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea procedurii de decontare a cheltuielilor de transport a elevilor şi pentru modificarea hotărârii de guvern numărul 42/2017 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi.

Este vorba despre transportul local gratuit pentru elevi pe tot parcursul anului calendaristic, transportul elevilor care fac naveta va fi gratuit pe tot parcursul anului şcolar, iar transportul feroviar şi cu metroul pentru elevi şi pentru studenţi va fi gratuit pe tot parcursul anului calendaristic”.

Îi permitem, cum să nu. Nu știu dacă a fost nevoie de pandemie ca să se schimbe ceva. Și nu mă gândesc doar la o schimbare, ci la o simplificare. La eliminarea unor pași inutili din birocrația românească. Unii încă stau la cozi din obișnuință, și unii încă refuză ideea de a plăti cu cardul.

Pentru generația nouă, e o veste bună faptul că un carnet de elev poate reprezenta buletinul călătoriilor. Când încă nu ai vârsta pentru buletin. Pentru generația ”de aur”, transportul elevilor e o veste prea puțin importantă. Importante rămân cozile, dosarele și lamentările.

Citește și: Turcan ar plăti studenții afaceriști cu milioane de euro

#News