foto: actual24.ro

Se pare că în cursul săptămânii trecute, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege controversat ce vizează Ținutul Secuiesc. Potrivit acestuia județele Harghita, Covasna și Mureș ar urma să-și primească autonomia sub titulatura de Ținutul Secuiesc.

Ciolacu nu știa

Pe de altă parte, pus în fața faptului împlinit, Ciolacu susține că el nu știa de așa ceva, proiectul de lege fiind cu adevărat unul top secret, din câte observ. Mai mult decât atât, declară cum că va avea grijă să respingă proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc în Senat.

„Nu am cunoștință despre acest proiect, nu a ajuns la mine, pe ordinea de zi. Sunt foarte puține proiecte care trec prin adoptare tacită prin Camera Deputaților, dar se mai întâmplă. Probabil că a stat prea mult timp la comisii și dacă nu s-a cerut prelungirea termenului pentru adoptarea raportului, a trecut. Acest lucru nu înseamnă că va fi adoptat. De la Camera Deputaților merge la Senat, unde vor avea loc dezbateri, iar acolo va fi respins cu siguranță. O astfel de lege, care contravine Constituției nu va fi adoptată niciodată”, a declarat Marcel Ciolacu, pentru cei de la evz.ro.

Pe de altă parte, UDMR…

„Ca expresie a identităţii sale istorice, în scopul asigurării egalităţii de şanse a cetăţenilor şi protecţiei identităţii naţionale maghiare, locuitorii Ţinutul Secuiesc se constituie în comunitate autonomă”, se arată primul articol al proiectului iniţiat de parlamentarii UDMR Biro Zsolt-Istvan şi Kulcsár-Terza József-György.

Covasna, Harghita și Mureș, dorite în trioul Ținutului Secuiesc

„Autonomia regională se exercită de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta”, se mai arată în controversatul proiect.

Cine își dorește să citească proiectul integral de lege, o poate face aici.

Citește și: Viorica Dăncilă și broșa ungurească

#News