de ce creste pretul alcoolului sanitare in romania

De ce crește prețul la alcool sanitar?

Iată o întrebare care pare să stea pe buzele tuturor în perioada asta. Oameni confuzi, oameni supărați, oameni care nu mai găsesc alcool sanitar prin farmarcii pentru că alți semeni ai lor au binevoit să-l cumpere pe tot. Ceea ce, după cum o să citiți și în interviul de mai jos, a dus la o creștere semnificativă a prețului de la raft. Pentru că, până la urmă, totul este un joc de domino. Suntem interconectați și lucrăm împreună. Iar uneori chiar unii împotriva celorlalți.

Cum zilele acestea am văzut pe Facebook o sumedenie de postări, de nemulțumiri, noi, cei de la Hashtag News, am decis să cerem o opinie acreditată, așadar l-am rugat pe domnul George Huțanu, general manager la HG MEDICAL, companie ce se ocupă cu importul și furnizarea alcoolului sanitar (printre altele), să ne acorde un interviu. Scopul acestui interviu este să lămurim opinia publică asupra unor aspecte importante, aspecte care ne afectează pe toți în această perioadă a pandemiei.

George Huțanu

Interviu cu George Huțanu, general manager al unei companii de distribuție

Redactor Hashtag News: Povestiți-ne un pic despre domeniul dumneavoastră de activitate, astfel ca cititorii noștri să înțeleagă de ce opinia dumneavostră este una acreditată.

George Huțanu: HG Medical GL este o companie românească 100%, cu o experiență de 10 ani în domeniul importului de produse parafarmaceutice, aparatură și consumabile medicale. Aprovizionăm un număr considerabil de farmacii din estul României cu produse de cea mai bună calitate și prin ceea ce facem punem pe primul plan seriozitatea și corectitidinea.

De ce crește prețul la alcool sanitar, până la urmă?

Redactor Hashtag News: S-a vehiculat în spațiul public (Facebook, diverite articole apărute în presă) cum că prețul alcoolului sanitar ar fi sărit de limitele normale, ajungând să aibă chiar și un adaos de 400% la raftul din farmacii. Sunt adevărate aceste informații? Dacă da, explicați-ne, vă rugăm, care sunt cauzele pentru care prețurile au explodat?

George Huțanu: Bun, o să avem o discuție pe un limbaj mai simplu ca să fie pe înțelesul tuturor!

Sunt absolut sigur că omul de rând dă vina direct pe cel de la care cumpără de la furnizor, în cazul de față pe farmacie, atunci când vorbim despre mărirea prețurilor.

Veșnică mentalitate a românului: de ce vrea farmacia să facă bani pe seamă lui în cazul de față, când situație e și așa critică?

Să luăm cazul alcoolului sanitar care a ajuns și la 20-25 de lei. Fabricile din țara nu mai au materie primă, oamenii asta nu înțeleg, nu știu și nici nu-i interesează! Problemă pleacă de la sursă și se accentuează pe traseu! Se cumpără alcoolul sanitar din Germania, Polonia sau altă țara, de la 800 euro/tonă la 6000 euro/tonă. În condițiile astea, cum ar vrea omul să fie același preț la raft ca cel de dinainte de criză?

Prima data se plânge fabrica că i s-a mărit prețul la alcool materie primă.

Apoi se plânge șoferul de tir cum că nu vrea să fie băgat în izoare la intrarea în țară pentru că are familie și copii acasă. Nu vrea să riște.

Apoi se plânge muncitorul de la fabrică de faptul că patronul îl pune să muncească dublu și nu i se mărește salariul pe cât și-ar dori.

Apoi se plânge distribuitorul că s-a scumpit alcoolul sanitar foarte mult și nu-l poate vinde ușor pentru că nu-și acoperă cheltuielile de logistică, nefiind ușor nici transportul acestuia.

În cele din urmă, se plânge farmacia care își face griji că oamenii n-or să fie mulțumiți de noul preț.

Toți românii noștri țipă că vor să aibă spirt, mult spirt.

Va recomand să mergeți să cumpărați orice altceva în afară de măști, mănuși, dezinfectanți că să vedeți că prețurile au crescut cu maxim 5% din cauza cursului valutar. Apropo, s-au ieftinit prețurile la tensiometre și la alte produse care nu va interesează în zilele astea, puteți verifica.

Adevărat este că există și acei profitori apăruți odată cu pandemia, pe care nu-i poți acuza, însă. Până la urmă cine te obligă să cumperi un cărucior întreg de făină sau de hârtie igienică?

Prețurile în creștere (că semnal al creșterii cererii) sugerează că nouă cantitate de bunuri dorită nu se mai poate produce la același preț/cost. Dacă credeți că lucrurile stau altfel și că asta e conspirația vreunui producător, puteți încerca să munciți mai mult pe aceiași bani să vedem cam cât timp o duceți.

Redactor Hashtag News: În cunoștință sau necunoștință de cauză, mulți politicieni cât și cetățeni au cerut vehement guvernului Orban o măsură pentru ca prețurile să nu mai crească. Cum v-ar afecta pe dumneavoastră, în mod special, o Ordonanță de Urgență cu privire la plafonarea prețurilor produselor de maximă necesitate, ca cele menționate anterior?

George Huțanu: Oamenii de abia așteaptă plafonarea prețurilor, dar nu cred că sunt conștienți că prețul pleacă de la producător, de multe ori din alte țări, deci oricum prețul este crescut de la sursă și ajunge mai scump în țara la noi din diverse motive.

Plafonarea, din ce se vehiculează, înseamnă să nu-ți poți pune un adaos mai mare de 20%. Sunt curios cum or să facă asta și în plus dacă ar vor reuși. De abia apoi o să vedem cine o să mai aducă marfă în țara pe nimic! Din 20% nu-ți plătești leasing-urile, ratele la bancă, chiria și angajații.

Oameni buni, prețurile or să mai crească… și asta doar pentru că voi cumpărați exagerat de mult și fără justificare!

Redactor Hashtag News: Cum ați caracteriza dumneavoastră criza economică în care ne aflăm? Și cum vă afectează aceasta domeniul de activitate?

George Huțanu: Multe dintre firmele românești nu mai au stocuri suficiente pentru a-și acoperi o eventuală sincopă pe lanțul de aprovizionare de la furnizori, iar acest lucru poate avea consecințe foarte grave în derularea operațiunilor. Cu excepția lanțurilor de supermarketuri care au stocuri considerabile de alimente, stocuri care, slavă Domnului, sunt suficiente.

Pe parte de consumabile medicale avem o mare problemă. Statul nu este interesat să ajute, ci este preocupat să facă contracte de milioane de euro pentru furnizarea măștilor din perdele făcute de doamnă bucătăreasă (în caz că ați auzit povestea), în loc să ajute importatorii și producătorii români să aducă și să pună produsele pe piață și așa s-ar plafona și prețurile indirect și corect.

Redactor Hashtag News: Din poveștile farmaciștilor cu care colaborați, ne puteți spune cam care este atitudinea clienților din farmacii?

George Huțanu: Clienții din farmacii sunt un mix de stări. Pe unii nu îi deranjează deloc această pandemie, alții nici măcar nu știu exact ce este acest Covid-19, alții sunt panicați și cumpără orice le pică în fața ochilor, iar ceilalți sunt dificili și nervoși din pricina prețurilor. De asemenea, supărați pe situația țării, vin și își varsă oful pe asistenți și farmaciști. Dacă încerci să-i înțelegi pe toți ai toate șansele să iei o boală mai gravă decât Covid-19. Oamenii ar trebui să fie mai cumpătați, mai echilibrați în tot ceea ce fac și să înțeleagă totuși că sunt persoane care depun eforturi și se expun pentru a-i ajuta pe ei. Până la urmă de la noi, oamenii, pleacă toate dezechilibrele astea.

Citește și: Cum se mănâncă românii între ei

#News