Patriarhia te lasă să-ți aduci lingurița de acasă. Sau te lăsa, joi seara, dacă aveai impresia că te poți molipsi de gripă sau coronavirus și voiai musai să nu tremuri de frică că, în timp ce te-mpărtășești, vei primi, verde, altruist și ortodox, virușii proprii și personali ai celorlalți.

Asta ca măsură excepțională, din cauză de coronavirus.

Până acum, n-au avut treabă cu nici un alt virus. A fost și gripă aviară, a fost și gripă porcină, a fost și gripă simplă și neaoș românească, a fost și rujeolă, au fost de toate; ca să nu menționăm hepatita care n-are nevoie de ideea de epidemie ca să sară de pe un credincios pe altul. Dar nu. Atunci nu s-au trezit.

La coronavirus și-au zis să fie și ei în rând cu lumea. Să se modernizeze. Să dea un avertisment ”medical”, că și-așa se iau oamenii de ei că-s în urma vremurilor, și nu se gândesc decât la propria persoană, nu la credincioși, și-ar face bine să fie mai umani, că altfel și mâna de enoriași care le-a rămas s-ar putea să se dizolve, și atunci bye-bye mașini scumpe și tiare aurite, că nu-i mai sponsorizează nimeni.

Bun. Și dă Patriarhia comunicat, că dacă sunteți bolnavi, nu mai veniți la biserică, ascultați slujba la radio și la tv, dacă vă e frică de virușii din potirul și lingurița comună, veniți cu lingurițele voastre, de acasă și, oricum ar fi, să știți că noi igienizăm toate icoanele frecvent dar, dacă tot vă e frică, pupați-le pe ale voastre, de acasă. Oricum e o frică nejustificată, că nu contează câte persoane ling lingurița aia, ea trece dup-aia prin Sfântul Potir, și ăla e așa, ca un aparat medical de sterilizare, doar că mai puternic, că e sfințit. Dar dacă n-aveți destulă credință-n Domnul, asta e, lăsăm noi de la noi, și veniți voi (prostește și nejustificat, bineînțeles) cu lingurițele la purtător.

Bun.

Vineri s-a trezit partea cealaltă: cum adică să facem derogare de la regulă? V-ați smintit cu toții! Nu mai credeți, ați început să cercetați! 2000 de ani împărtășania s-a făcut cu aceeași linguriță și acum vă dați de partea ereticilor, și spuneți că un virus poate să omoare credința cea dreaptă și adevărată! Pe rug cu voi! (partea cu rugul e bonus de la mine, da` măcar cu Biblia în cap tot se trezește vreunul să dea).

Episcopul Hușilor, PS Ignatie, a scris pe Twitter: „Dacă timp de peste două mii de ani Împărtășania a fost “medicamentul nemuririi” (Sfântul Ignatie Teoforul), în era coronavirusului a devenit medicamentul muririi. Ce metamorfozare secularistă!” – să-l anunțe cineva că, acum 2000 de ani, nu exista Twitter, să-și dea domnia sa cu părerea. Păi cum ne calibrăm, Preasfinția ta? Doar când, cum și la ce ne convine?

Alexandru Lungu, preot în Fălticeni, pe Facebook: „Cu riscul de a tulbura credincioșii, sunt momente când dracul demonstrează că este mai teolog decât noi preoții. În seara aceasta a reușit.” – nici Facebook nu exista pe timpul când dracul tot umbla așa, dezlegat, printre muritori, și-i îmboldea să se dedea la tot soiul de păcate, care mai de care mai afurisite. Da` când ești teolog, mai încurci epocile.

Bonus – Adrian Papahagi (tot pe Facebook) „Se întâmplă și la noi ca în Occident: majoritatea creștină, și chiar Biserica, se lasă intimidată de o mână de isterici”. – câteva mii de morți, câteva zeci de mii virusați, dar e vorba de o mână de isterici. Care au avut tupeul să se ridice împotriva cuvântului unei culegeri de texte literare, adunate de-a lungul timpului, cumva comună cu Torah evreilor (care și ei sunt eretici, că nu-s dreapta credință). Măi, să fie! Uite, la ei, tupeu!

Nu mai vor, mă, să facă schimb de boli și de viruși, vor să se modernizeze și aduc ca argument nu știu ce epidemie, made in China. Păi, mâine-poimâine, dacă o să le vină idei revoluționare de la virusul ăsta eretic, gen să nu mai plătească la nunți, botezuri și înmormântări, să cumpere lumânări din altă parte, să nu mai deschidă ușa și să dea dreptul când venim cu Bobotează? HUO!

Citește și: Lingurițe de împărtășanie și Coronavirus. CTP dixit

Nu mai bine ne asigurăm că nu se întâmplă lucrul ăsta, și condamnăm în continuare măsuri elementare de igienă? Că, dacă mor, măcar dau dreptul înainte de a le veni ideile. Dup-aia, vedem noi cum ne scoatem. N-au avut îndeajunsă credință, s-au îndoit și de asta au primit pedeapsa divină sau, aia care ține la majoritatea, Dumnezeu mai avea nevoie de un înger.

Prostul să plătească, că explicații găsim noi, pe parcurs!

#News