Guvernul pregătește suprataxarea marilor producători de petrol și gaze

Taxa de solidaritate propusă de Guvern se va aplica de anul viitor.

Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență care prevede suprataxarea producătorilor de petrol și gaze. Proiectul de act normativ este supus dezbaterii Guvernului care va avea loc miercuri, 28 decembrie, fiind vorba doar despre analizarea prevederilor. Noua taxă de solidaritate, dacă va fi aprobată de Guvern, va putea fi aplicată începând de anul viitor, potrivit adevarul.ro.

Taxa de solidaritate propusă de Guvern se va aplica asupra diferenței de profit din acest an, următorul și profitul mediu al anilor 2018-2921 pentru toate companiile producătoare de petrol și gaze, dacă profitul din 2022 și 2023 va depăși cu 20% media perioadei din 2018-2021.

  Ordonanța de urgență care urmează să fie dezbătută de Guvern transpune un regulament european, suprataxa pe diferența de profit fiind aplicată la nivelul întregii Uniuni Europene. Deși ordonanța nu a fost pusă încă în dezbatere publică, Guvernul dorește să o adopte până la sfârșitul acestui an. Cele mai afectate vor fi companiile OMV Petrom și Romgaz, care deja plătesc suprataxe pentru gaze și vând gazul extras la preț plafonat. Dacă suprataxa va fi adoptată, cel mai mult va fi afectat OMV Petrom, la care statul austriac este acționat majoritar. Guvernul Ciucă estimează că va aduna peste 1 miliard de euro în 2023 din suprataxarea companiilor petroliere.

Europol a dat publicității date despre cel mai periculos român