Kuno, un câine militar în vârstă de un an a dat dovadă de eroism în timpul unei misiuni din Afganistan. Observând situația dificilă în care se aflau camarazii săi umani, cățelul nu a stat pe gânduri și s-a aruncat în bătaia puștii, sărind la mâna atacatorului și salvând viața unuia dintre militari.

Întrucât luptătorii AL Qaeda îi încercuiseră pe militarii britanici, astfel că situația părea fără ieșire, actul de eroism al lui Kuno i-a ajutat pe camarazii săi să scape din cercul în care se aflau, dând naștere unei diversiuni.

Câinele a fost rănit grav în urma acțiunii, însă a fost transportat de urgență cu elicopterul, primind primul ajutor. Din păcate, rănile provocate de gloanțe au fost suficient de severe încât singura soluție pentru salvarea vieții lui Kuno a fost amputarea ambelor picioare posterioare, acestea fiind ulterior înlocuite cu proteze.

Medalia PDSA Dickin pentru Kuno, câinele erou

Cum era de așteptat, câinele nu a fost abandonat și nici nu s-a trecut cu vederea peste actul său eroic, ciobănescului belgian Kuno acordându-i-se Medalia PDSA Dickin, echivalentul Crucii Victoria.

Acordarea acestei medalii a fost introdusă pentru prima dată în anul 1943, iar de atunci au primit-o 35 de căței, 4 cai, o pisică și 32 de porumbei. Kuno este primul câine din armata britanică ce primește o astfel de distincție.

Citește și: Polițistul te amendează, câinele polițist te salvează

#News