Într-o nouă conferință de presă, devenită de acum tradiție, susținută la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a vorbit, printre multe altele, și despre viitorul guvernării PNL. Convins că alegerile parlamentare se vor dovedi a fi de bun augur pentru liberali, Klaus Iohannis deja se gândește la începerea sau continuarea unor noi proiecte guvernamentale, sugerând că bagheta magică îi va aparține tot lui Ludovic Orban.

„Am avut o întâlnire cu premierul planul național de redresare și reziliență. După negocieri foarte dificile am adus circa 80 de miliarde de euro, fonduri pentru următorii 9 ani. O parte importantă, peste 30 de miliarde de euro, o vom folosi pentru a accelera relansarea economică. Acest plan va trebui aprobat de CE până în aprilie 2021 și vor exista anumite condiționalități în utilizarea fondurilor: reforme structurale, digitalizare, tranziție climatică.”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre atragerea de fonduri europene : „Am discutat despre modalitățile concrete prin care România va putea accesa integral aceste fonduri”

„Fondurile reprezintă o oportunitate istorică pentru noi de a dezvolta România, de a construi autostrăzi, căi ferate, de a digitaliza administrația, permit investiții majore în sănătate și educație. Am discutat despre modalitățile concrete prin care România va putea accesa integral aceste fonduri.

Am stabilit 12 domenii: sănătate, educație, digitalizare, transport , combaterea schimbărilor climatice, energie, eficiență energetică, mobilitate urbană, cercetare-inovare, creșterea capacității în domeniul sanitar. Aceste domenii sunt grupate pe 3 piloni principali: tranziția verde și combaterea schimbărilor climatice, servicii publice și competitivitate economică și reziliență.

Am încredere că guvernul actual va obține banii puși la dispoziție, mă bazez pe fapte, nu pe opinii. Atragerea de fonduri este mult mai bună decât în guvernările anterioare: sumele atrase însumează 4,1 miliarde de euro. Asta înseamnă că într-un singur an rata absorbției a crescut de la 32% la 46%.”, a mai spus președintele Klaus Iohannis, în conferința de la ora 18:00, susținută la Palatul Cotroceni.

Citește și: Cristoiu, suspicios în legătură cu validarea „protejatei” lui Iohannis

#News