26 de specii invazive, descoperite în Marea Neagră

Speciile invazive pot reprezenta un risc pentru biodiversitate

Conform ultimelor date ştiinţifice, au fost identificate 26 de specii invazive în Marea Neagră. Nouă dintre ele sunt crustacee şi restul fac parte din zoobentos, a declarat Prof. Valentina Todorova de la Institutul de Oceanologie din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe, care alături de Prof. Asoc. Kremena Stefanova a prezentat un raport privind starea ecosistemului marin de-a lungul coastei bulgare. La discuţie au participat ministrul mediului şi apei, Julian Popov, şeful Directoratului Bazinului Varna, Yavor Dimitrov şi alţii. Întrunirea a fost găzduită de Clubul Naţional de Presă BTA din Varna, potrivit digi24.ro.

Speciile invazive pot reprezenta un risc pentru biodiversitate, a mai susţinut Todorova, amintind că estimările prezenţei lor în habitatul marin de-a lungul anilor variază între 41 şi 293 de specii.

Conform ultimelor date, numărul speciilor marine invazive din zona de coastă a Bulgariei la Marea Neagră este de 26. Două dintre speciile invazive au un impact puternic asupra biodiversităţii locale şi a lanţului trofic din Marea Neagră – Rapana venosa (rapana cu venatură) şi Mnemiopsis leidyi (specie de meduză). Melcul marin rapana a fost introdus în Marea Neagră în anii 1940. În aproximativ 15 ani această specie de moluscă prădătoare a devenit foarte răspândită de-a lungul coastei.

Apariţia acestor melci este corelată cu dispariţia stridiilor comestibile şi cu declinul puternic al populaţiilor de urechi de mare negre (abalone – specie de melci marini) şi de scoici.

În prezent, distribuţia rapanelor de-a lungul coastei bulgare este limitată până la adâncimea de aproximativ 45 de metri, cu cea mai abundentă populaţie între adâncimile de 10 şi 20 de metri. Specia de meduză carnivoră Mnemiopsis leydi, care se hrăneşte cu zooplankton, a fost indentificată pentru prima oară (în Marea Neagră n.r.) la începutul anilor 1980. Această specie este foarte adaptabilă, stabilind populaţii numeroase, şi are un impact în special asupra speciilor de peşti care se hrănesc cu zooplankton, cu care intră în competiţie pentru hrană. După anul 1995, o altă specie de meduze ctenophore, Beroe ovata, de asemenea carnivoră, a fost introdusă (în Marea Neagră n.r.). Alte specii străine de zooplankton au fost identificate în Marea Neagră, însă acestea pot fi considerate drept resursă de hrană pentru unele specii de peşti. Sancțiuni în urma controalelor la stațiile GPL din Sectorul 5, efectuate la solicitarea primarului Cristian Popescu Piedone