Facturarea electronică devine obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate tranzacţiile între firme

Introducerea facturării electronice obligatorii este una dintre măsurile incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență

Marcel Bolos
Marcel Bolos

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, afirmă că o decizie a Consiliului Uniunii Europene legată de facturarea electronică reprezintă ”un pas uriaş pentru combaterea fraudei”, potrivit g4media.ro.

De la 1 ianuarie 2024, facturarea electronică va obligatorie în ţara noastră pentru toate tranzacţiile între firme, anunţă ministrul

. ”Lupta împotriva combaterii fraudei şi a evaziunii fiscale intră într-o nouă etapă. Datorită unei decizii luate astăzi de Consiliului Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2024 facturarea electronică va obligatorie în ţara noastră pentru toate tranzacţiile între firme”, a scris pe Facebook, ministrul Finanţelor. Marcel Boloş apreciază că este un instrument valoros pentru a urmări în timp real lanţurile de fraudare în materie de TVA, ”aspect foarte important în eforturile de a creşte gradul de colectare şi a proteja bugetul public”. ”Faptul că facturarea electronică asigură o înregistrare precisă şi verificabilă a tranzacţiilor comerciale facilitează procesul de verificare şi audit. Aşa ne asigurăm că tranzacţiile sunt conforme cu reglementările fiscale şi nu au fost manipulate în mod fraudulos”, a mai scris ministrul.

 Potrivit acestuia, implementarea facturării electronice obligatorii va elimina posibilitatea utilizării facturilor false sau duplicat, pentru că fiecare tranzacţie este înregistrată în mod unic.

Introducerea facturării electronice obligatorii este una dintre măsurile incluse în planul național de redresare și reziliență. Potrivit României, aceasta va reduce deficitul de încasare a TVA cu cel puțin cinci puncte procentuale până în cel de al doilea trimestru al anului 2026, comparativ cu 2019. Introducerea facturării electronice obligatorii se va reflecta într-o creștere a colectării TVA și a impozitelor directe cu cel puțin 7,6 miliarde de lei (aproximativ 1,5 miliarde de euro).

Apa Mării Mediterane fierbe la suprafață din cauza caniculei