Concertul experiment de la Barcelona, un test trecut

Rezultatele, o rază de speranță pentru organizatorii de evenimente artistice, dar și sportive

Cercetătorii spanioli au anunțat că nu a existat „niciun semn” de infectare după concetul test din 27 martie de la Barcelona, la care au participat 5.000 de spectatori, purtând măști, relatează BBC. În urma testelor, realizat la 14 zile de la concert, au fost depistate pozitiv doar 6 persoane, dar incidența a fost mai mică decât cea observată la populația generală.

De menționat că cei 5.000 de participați la acest experiment au prezentat teste negative înainte de concert. Iar spectatorii au purtat măști, însă fără obligația de a păstra distanța fizică recomandată, în general, de specialiști. Dintre cele șase persoane depistate pozitiv, cercetătorii au concluzionat că patru s-au infectat în altă parte, nu la acest eveniment.

Rata infecției în rândul participanților a fost la jumătate din rata persoanelor de aceeași vârstă din Barcelona, ​​au descoperit cercetătorii. „Nu există niciun semn care să sugereze că transmiterea a avut loc în timpul evenimentului”, a declarat marți, la o conferință de presă, specialistul în boli infecțioase Josep Maria Llibre.

Trupa implicată în experiment, „Love of Lesbian”, a mulțumit organizatorilor evenimentului și consilierilor științifici.

„Sperăm că de acum înainte, după aceste rezultate excelente, lumea culturii va fi ascultată așa cum merită să fie”, a scris pe Twitter.

Concertul a fost una dintre cele mai mari adunări din Europa de când a început pandemia și vine în timp ce țările din întreaga lume caută noi modalități de a organiza evenimente publice în siguranță.  Un experiment similar de două zile a avut loc în Olanda în martie cu aproximativ 1.500 de persoane.

Primarul Boc vrea un concert-test la Cluj

Un susținător al festivalurilor, primarul Emil Boc declara în urmă cu o lună că este nerăbdător să afle rezultatele testului de la Barcelona, ce poate fi considerat un „etalon” pentru organizatorii de evenimente artistice, dar și sportive. Totodată, acesta s-a arătat dispus să organizeze și la Cluj un astfel de „concert-test”, mai ales că acolo există logistică pentru așa ceva.

„Noi avem infrastructura și stadion si sală polivalentă pentru a putea testa cu un număr redus o asemenea soluție, pentru viitor, pentru a știi cum să ne pregătim pentru festivalurile din vară și din toamnă”, a spus la acel moment, Emil Boc.

Citește și: Boc, un susținător al festivalurilor, vrea un „concert test”