Exercițiu național de alarmare publică, miercuri, de la ora 10.00

Alarmele vor suna în București și în toate județele din România

Alarma
Alarma sursa foto pixabay

Inspectoratului General pentru Situații de Urgență anunță că, miercuri, 28 februarie, de la ora 10.00, va avea loc un exercițiul de alarmare publică pentru verificarea funcționării sirenelor din municipiul București și din toate județele din țară. Exerciţiul naţional presupune înştiinţarea centrelor operaţionale pentru situaţii de urgenţă din judeţele şi din Bucureşti şi verificarea funcţionării sirenelor electrice şi electronice de alarmare a populaţiei, potrivit g4media.ro.

Astfel, va fi verificat modul de funcţionare al tuturor mijloacelor de alarmare publică.

Prin modul de acţionare a acestora, există posibilitatea de a crea disconfort în spaţiul public, dar autorităţile transmit că astfel de exerciţii periodice sunt necesare şi benefice. Oamenii sunt sfătuiţi să nu intre în panică. Este vorba doar despre un exerciţiu, care are ca scop cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare şi a măsurilor care trebuie adoptate în situaţia manifestării unor factori de risc. Pe timpul desfăşurării acestei activităţi, locuitorii nu trebuie să-şi întrerupă activitatea normală. Acest lucru deoarece acest exerciţiu implică doar personalul de la nivelul administraţiei publice locale.

Semnalele de alarmare acustice a populaţiei, a instituţiilor publice şi a operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.

  Durata fiecărui semnal de alarmare, pentru toate mijloacele de alarmare, este următoarea. Semnalul Alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între acestea. Semnalul Prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între acestea.

Semnalul Alarmă aeriană se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a câte două secunde fiecare, cu pauză de două secunde între acestea. Semnalul Încetarea alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de două minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de un minut. În acest an, în 28 februarie, sunt sărbătoriţi 91 de ani de Protecţie Civilă în România, fiind marcată împlinirea a 47 de ani de la cutremurul din Vrancea din 4 martie 1977, cel mai devastator din istoria României. MAE, avertisment de călătorie în Grecia