Unitățile HoReCa, obligate să afișeze începând cu 15 martie valorile nutriționale ale preparatelor

Toate alimentele preparate în bucătăria proprie, fără etichete, vor trebui să aibă specificate detalii despre declarația nutrițională a fiecărui preparat din meniu, împreună cu alergenii și aditivii prezenți

Începând cu data de 15 martie 2023, HoReCa va fi obligată să afișeze declarația nutrițională a fiecărui preparat, în urma unui Ordin ANPC. Toate alimentele preparate în bucătăria proprie, fără etichete, vor trebui să aibă specificate detalii despre declarația nutrițională a fiecărui preparat din meniu, împreună cu alergenii și aditivii prezenți, potrivit gandul.ro.

NutriNest, o aplicație-calculator pentru calculul valorilor nutriționale, va ajuta restaurantele, firmele de catering și fast-food pentru a implementa noile cerințe în mai puțin de 5 ore.

Informațiile despre Ordinul 201/2022 al ANPC nu sunt noi, data inițială de implementare (final de 2022) fiind prelungită până pe 15 martie 2023. Specialiștii vor să alinieze informațiile despre preparatele culinare servite într-o locație alimentară publică la Regulamentul UE nr. 1169/2011, care obligă prezentarea tuturor datelor legate ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale pe etichetele acestora. Ordinul 201/2022 se adresează în mod special braseriilor, pizzeriilor, berăriilor, barurilor, cafenelelor, fast-food-urilor (inclusiv cele drive-în), unităților pentru organizarea evenimentelor, teraselor și grădinilor, cofetării/patiserii, bufeturilor și rotiseriilor.

Acestea vor fi însă doar principalele unități vizate, ANPC subliniind că nu se va limita la această listă

Cele 5 elemente care trebuie incluse în meniu sunt cantitatea(fiecare ingredient pe care îl conține un preparat trebuie să aibă menționată cantitatea exactă) aditivii (se adaugă pe lista de ingrediente cu denumirea categoriei, urmată de codul numeric UE sau denumirea specifică), declarația nutrițională (trebuie să cuprindă următoarele elemente – valoarea nutrițională exprimată în Kj și Kcal, cantitățile de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, din care zaharuri și de sare, toate exprimate în g), componentele cu efect alergen (se respectă prevederile Ordinului 163/2021 pentru furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în produsele alimentare neambalate), ingrediente provenite din produse congelate.

Percheziții de amploare la traficanții de migranți din București și 7 județe