Biserica Ortodoxă îndeamnă la unitate și reconciliere.

Am încercat să citesc ce decizii cruciale s-au luat la Sinodul de la Amman și, cu toate că știu să citesc cursiv de undeva de pe la 5 ani, ortodoxia mi-a dat, încă o dată, temelie. De fiecare dată când se adună somități ortodoxe, îmi vine să-mi iau dicționarul de arhaisme lângă mine și să parcurg 2 paragrafe în câteva ore.

Trecând peste faptul că mi se pare bizar ironic că există N biserici ortodoxe, care cică se și supără una pe alta din diverse motive necunoscute nouă, neofiților, mai bizaro-ironic mi se pare faptul că se întâlnesc pentru a căuta căi de reconciliere.

Ce au de împărțit? Care cui i-a furat primul caii de la bicicletă?

Cum se ceartă între ei? Se amenință unul pe altul cu anatemă, afurisenie și mânia lui Dumnezeu și dup-aia, în funcție de ranguri, zonă de influență, număr de acoliți, decid care a câștigat? Se trag de rochițe și de codițe?

Se lasă oare și cu aruncat de mană, mingi de foc și bătaie cu cădelnițe?

A nu se înțelege greșit. În afara faptului că unii dintre ei mi se par de-o opulență ostentativă, că alții profită până nu mai pot de naivitatea și disperarea norodului, că amenință în stânga și-n dreapta cu pedeapsa divină pentru lucruri pe care le fac și ei, la cel mai înalt nivel și cu cel mai mare stil, n-am nimic cu ei.

N-am nimic cu întâistătătoriii care s-au adunat să evite schisma din ortodoxie, să distrugă mărul discordiei din sânul preasfintei noastre binefăcătoare religii, să discute în spirit de dialog și unitate panortodoxă și prin consens panortodox și, mai ales, n-am nimic cu Preafericitul, cu Înaltpreasfințitul sau cu Maximultisupermegasuspuspreasfințitul.

Mi-ar plăcea să înțeleg ce spun și pentru ce se ceartă, dar cred că sunt prea neavenită și mireană pentru a afla de ce respectivul Sinod a fost atât de important pentru ortodoxie.

Mă întorc spre lucruri mai pe înțelesul meu și-i urez însănătoșire grabnică Papei Francisc, care a răcit. Nu, nu la Sinod. Când s-a întâlnit și-a dat mâna cu lumea de rând, care aștepta să-l vadă.

Citește și: Nu vă mai pupați cu sfinții!

#News