Iohannis face apel la „unitatea partenerilor de coaliție”

Mediul de afaceri din România are nevoie de normalitate

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că pentru reformarea statului este nevoie de „unitatea partenerilor de coaliție și de hotărârea lor în a lua deciziile corecte, chiar dacă sunt și decizii dificile”, într-un discurs susținut în format videoconferință la recepţia de Anul Nou a Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

2021 a debutat însă cu semne bune pentru România și pentru comunitatea de afaceri, cu semnale încurajatoare de revenire a creșterii economice. Prognozele indică faptul că România va beneficia de o creștere cu 4,3% în acest an, un procent destul de bun, dat fiind contextul în care ne aflăm. Țara noastră se confruntă însă, în continuare, cu spectrul dezechilibrelor economice, față de care trebuie găsite soluții sustenabile. În acest sens, sunt esențiale consolidarea situației finanțelor publice, precum și aplicarea de politici de susținere a creșterii competitivității, cu accent special pe creșterea exporturilor și atragerea de investiții pe termen lung. Trebuie să fim conștienți că evoluțiile economice din perioada următoare vor fi direct influențate de ritmul și succesul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, atât la nivel european, cât și la nivel național. De noi toți depinde revenirea la normalitate, în condiții de siguranță sanitară

Președintele Klaus Iohannis

Normalitatea de care are nevoie mediul de afaceri

Potrivit președintelui Klaus Iohannis, mediul de afaceri este și trebuie să rămână un partener deosebit de important al statului român, partener care poate contribui în mod cert la accelerarea reformelor și a proiectelor de investiții.

„Nu poate fi imaginată dezvoltarea României fără o simbioză public-privat, fără o colaborare corectă, bazată pe implicare, respect și transparență decizională. Am încurajat mereu dialogul onest dintre Guvern și reprezentanții mediului de afaceri. În anul 2020, buna comunicare dintre mediul de afaceri și Guvern a dus la adoptarea de măsuri economice adecvate, atât la debutul crizei sanitare, cât și ulterior. Multe dintre efectele pozitive ale acestor măsuri continuă și în prezent. De exemplu, schema Kurzarbeit, schema IMM Invest, schema de garanții pentru întreprinderi mari urmează să producă în lunile următoare efectele așteptate”, a mai spus șeful statului.

Coaliția, trasă de urechi

Acesta a arătat, în mod voalat, că este nevoie de clarificare, dar totodată de simplificare a procedurilor  pentru eficientizarea acțiunilor statului. „Cunosc faptul că oamenii de afaceri așteaptă din partea Guvernului seriozitate și eficiență. Întârzierile care există încă în aplicarea unor soluții sunt, totodată, semnale puternice pentru membrii coaliției de guvernare. Pentru a atinge aceste deziderate este nevoie, totodată, de unitatea partenerilor de coaliție și de hotărârea lor în a lua deciziile corecte, chiar dacă sunt și decizii dificile”, a mai spus Iohannis.

Citește și: Cîțu, desemnat premier de Klaus Iohannis