„Fonduri Europene” fără ștampilă

Decizia a fost luată prin ordin de ministru

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat că în ministerul pe care îl conduce nu se mai solicită ștampilă. Mai mult, Ghinea a precizat că angajații ce nu vor respecta această regulă vor fi sancționați.

„Am semnat astăzi un ordin de ministru prin care le este interzis funcționarilor din zona fondurilor europene să solicite ștampilă pe documente. Se tot dau legi în acest domeniu, există reglementări, dar proasta obișnuință în administrație continuă acest obicei care nu are nicio bază legală. Niciun birocrat de la stat nu va respecta aceste legi, reglementări care interzic solicitarea ștampilei dacă nu există sancțiuni. Toate legile pe această temă apărute până acum au fost ignorate fluierând de către funcționărime. Acest lucru se schimbă la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene din acest moment”, a anunțat Cristian Ghinea, pe Facebook.

Cei care nu vor respecta regula vor fi sancționați. „De astăzi, prin acest ordin, va constitui abatere disciplinară să se ceară ștampilă pe documentele cerute de la autorități, de la beneficiari, de la oricine intră în legătură cu autoritățile de management sau alte departamente ale ministerului”, a precizat Ghinea.

Acesta este al doilea minister în care se interzice ștampila, după ce, la începutul acestei săptămâni, ministrul Cseke Attila a decis că atât ștampila, cât și sigiliul nu vor mai fi folosite de acum încolo, în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Conform Legii 169/2019, „Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entităților fără personalitate juridică, precum și persoanelor juridice de drept public aplicarea ștampilei pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârșită de către persoana din cadrul unei instituții sau autorități publice, constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale.”

Totodată, „(2^1)Persoanele juridice de drept public nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice.(2^2) Persoanele juridice de drept public nu au obligația de a aplica ștampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relația dintre acestea și persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entitățile fără personalitate juridică.(2^3) Prevederile alin. (2^2) nu se aplică instituțiilor sau autorităților publice cărora prin acte normative de rangul legii, cu caracter special față de prezenta ordonanță, li se impune expres folosirea ștampilelor.”

Citește și: Ștampila, scoasă la pensie de Cseke Attila