Foto: Jurnal de Neamț

Un bărbat din județul Neamț a sunat de 364 de ori la numărul unic 112 în primele 9 luni ale acestui an.El a sesizat probleme care nu au fost considerate justificate de autorități. Potrivit autorităților din județul Neamț, în primele 9 luni, au fost primite 969 de apeluri non-urgențe și 498 de apeluri abuzive, în urma cărora au fost aplicate 432 de sancțiuni contravenționale, potrivit g4media.ro.

Autoritățile atrag atenția asupra faptului că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol, deoarece în timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor

Potrivit legislației din România, alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei sau prestarea de la 200 la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţîi. În cazul apelării abuzive a numărului unic de urgenţe, se poate aplica o amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau  pot fi făcute până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţîi. Autoritățile din Neamț au dat exemple de apeluri primite prin SNUAU 112, efectuate în mod nejustificat:  Astfel, în primele 9 luni ale anului, un bărbat, de 53 de ani, din Săvinești, a apelat S.N.U.A.U. 112 de 364 de ori, toate apelurile fiind non-urgențe sau apeluri abuzive.  Astfel, bărbatul a sesizat că ar fi primit un bilet de trimitere de la medicul de familie, unde vârsta i-ar fi fost completată greșit sau că factorul poștal ar fi întârziat să îi aducă cuponul de pensie. De asemenea, bărbatul a mai sesizat faptul că primăria ar fi modificat un cuib al unei berze de pe un stâlp de electricitate. Deși bărbatul în cauză a fost sancționat contravențional și avertizat cu privire la folosirea serviciului de apeluri de urgență, el a continuat să sune la SNUAU 112.

Serviciul de urgență 112 asigură preluarea apelurilor de urgență de la cetățeni și transmiterea acestora către agențiile specializate de intervenție (Ambulanță, SMURD, Poliție, Pompieri, Jandarmerie, Salvamont), în vederea asigurării unei reacții imediate, uniforme și unitare pentru soluționarea urgențelor.

112 este numărul unic pentru apeluri de urgență, disponibil în toată țara, ce poate fi apelat din toate rețelele publice de telefonie.

SNUAU este compus din centre unice pentru apeluri de urgență, dispecerate integrate de urgență și dispecerate de urgență ale agențiilor specializate de intervenție. Atât centrele unice pentru apeluri de urgență, operate de STS, cât și dispeceratele de urgență ale agențiilor specializate de intervenție sunt organizate la nivelul fiecărui județ. Centrul 112 București-Ilfov recepționează apelurile efectuate din București și din județul Ilfov.

O tânără a fost arestată preventiv, fiind acuzată că ar fi furat donațiile pentru cazuri medicale