15 spitale din România, supuse atacurilor cibernetice

Atacul vizează sistemul informatic Hipocrate, care integrează și interconectează toate activitățile medicale dintr-un spital

Spital
Spital sursa foto pixabay

Conform Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), este vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale. Circa 15 spitale din toată țara au fost atacate cibernetic luni dimineață, potrivit surselor G4Media.ro, potrivit g4media.ro.

Printre spitalele afectate din București se află spitalul Bagdasar Arseni, Institutul Nasta și Institutul Fudeni. Atacul vizează sistemul informatic Hipocrate, care integrează și interconectează toate activitățile medicale dintr-un spital, potrivit acelorași surse.

„Reprezentanţii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că instituţia a fost notificată în cursul zilei de luni cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. Mai multe spitale sunt afectate de atac.

În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia.

DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor, aceasta reprezentând o prioritate. ”Informaţia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare ca a fost atacat şi am oprit accesul la internetul public În momentul de faţă funcţionăm în offline. Nu am trimis bolnavi acasă şi continuăm activitatea un pic mai greoi”, au transmis reprezentanţii Spitalului ”Bagdasar Arseni”. Misiune NASA pentru descifrarea „universului invizibil” de pe Pământ