Canoe antică, datând din anul 1.000 î.Hr., descoperită în SUA

Transportul pe apă datează încă de la sosirea popoarelor indigene

Sursa foto: Wisconsin Historical Society

Tamara Thomsen, arheolog subacvatic, susținea o lecție de scufundări în lacul Mendota din Wisconsin când a observat o bucată de lemn care ieșea din nisip.

„Nu e o glumă. Am găsit o altă canoe”, i-a scris ea în mesaj șefului.

Canoe veche de 3.000 de ani

Ambarcațiunea descoperită în luna mai a fost al doilea artefact găsit de Tamara Thomsen în ultimul an. Aceasta are o lungime de aproximativ 4,5 metri și este sculptată dintr-o singură bucată de stejar alb.

În noiembrie 2021, ea a observat o canoe veche de 1.200 de ani în timp ce înota în același lac. Arheologii de la Wisconsin Historical Society au stabilit că cea mai recentă descoperire este chiar mai veche.

Datarea cu radiocarbon o plasează în anul 1000 î.Hr. În consecință, este cea mai veche ambarcațiune de acest fel descoperită vreodată în regiunea Marilor Lacuri, informează Wisconsin Historical Society.

Tamara Thomsen a spus că atunci când a primit rezultatele datării cu radiocarbon a scris „1000 î.Hr.” pe o bucată de hârtie. Apoi, s-a uitat neîncrezătoare la ceea ce notase.

„Pur și simplu, te face să te gândești la oamenii care se aflau în acest peisaj în care eu trăiesc acum și să-ți imaginezi că erau aici la vânătoare, la cules, la pescuit”, a declarat ea.

O descoperire importantă pentru istoria indigenilor

„Descoperirea unei canoe suplimentare cu semnificație istorică în Lacul Mendota este cu adevărat incredibilă și deschide oportunități neprețuite de cercetare și educație pentru a explora schimbările tehnologice, culturale și stilistice care au avut loc în designul canoelor de-a lungul a 3.000 de ani”, a declarat arheologul James Skibo.

Această canoe de 3.000 de ani oferă cele mai vechi dovezi directe că transportul pe apă datează încă de la sosirea popoarelor indigene în această regiune. Ea ajută la prezentarea unei povești mai complete a continuității vieții nativilor din Wisconsin și din regiunea Marilor Lacuri.

Trebuie menționat că membrii triburilor Ho-Chunk Nation şi Bad River Tribe au fost prezenţi la recuperarea ambarcațiunii.

„Recuperarea acestei canoe, pe care strămoșii noștri au construit-o, oferă o dovadă fizică suplimentară că nativii au ocupat Teejop (Patru Lacuri) timp de milenii, că pământurile noastre ancestrale sunt aici și că am avut o societate dezvoltată pe transport, comerț și schimburi”, a declarat președintele Ho-Chunk, Marlon WhiteEagle.

„Fiecare persoană care a extras și a transformat acest caašgegu (stejar alb) într-o canoe a pus o bucată din sine. Prin conservarea acestei canoe, îi onorăm pe cei care au venit înaintea noastră. Apreciem parteneriatul nostru cu Societatea Istorică din Wisconsin, lucrând împreună pentru a conserva istoria strămoșilor și a statului nostru, deopotrivă.”

Citește și Șeful unei secţii de chirurgie din Timișoara, reținut pentru 24 de ore