Podul din spatele celebrei Mona Lisa, identificat de către un istoric

Podul se află în localitatea Laterina din provincia Arezzo, unde locuiesc doar 3000 de locuitori

Istoricul Silvano Vinciti, după o serie de studii despre poate cel mai faimos tablou din lume, a ajuns la concluzia că podul din așezarea Laterina din provincia Arezzo, unde locuiesc doar 3000 de locuitori, este același pe care Leonardo da Vinci l-a pictat în mediul rural din spatele misterioasei Mona Lisa. Acest lucru pune capăt disputelor de lungă durată ale mediului artistic cu privire la peisajul din spatele modelului, potrivit ziare.com.

Leonardo a pictat Mona Lisa în Florența la începutul secolului al XVI-lea, iar identitatea femeii descrise în pictura în ulei, despre care se crede că este Lisa del Giocondo, a fost la fel de mult o chestiune de speculație ca și fundalul îndepărtat.

 Teoriile din trecut au identificat podul drept Ponte Buriano, de lângă Laterina, precum și Ponte Bobbio din orașul Piacenza, din nordul Italiei. Folosind documente istorice și filmări cu drone, precum și comparând picturile cu fotografiile din zonă, Vinceti a spus că este un „pod etrusco-roman, Romito”. Cel mai grăitor detaliu, este numărul de arcade: podul din pictura lui Leonardo avea patru arcade, la fel ca și cel al lui Romito.

Ponte Buriano, pe de altă parte, are șase arcade, în timp ce Ponte Bobbio are mai mult de șase. A mai rămas un singur arc la podul Romito, care se întindea pe râul Arno, la fel ca și fundațiile podului de pe partea opusă a malului râului. Documentele familiei Medici găsite în arhivele de stat din Florența au arătat că între 1501 și 1503 podul a fost „unul funcțional”, a spus Vinceti.

El a adăugat că în acel moment Leonardo Da Vinci se afla în zona Val d’Arno, mai întâi în slujba lui Cesare Borgia, un cardinal din cea mai faimoasă familie nobiliară din Italia Renașterii, și apoi în a lui Piero Soderini, un om de stat al Republicii Florentine. Podul a oferit o scurtătură de câteva ore celor care călătoreau între Arezzo, Fiesole și Florența. Vinceti a măsurat lățimea dintre malurile râului și, folosind dimensiunea arcului rămas, a stabilit că patru arcuri de dimensiuni egale se potrivesc perfect pe amplasament.

„Forma distinctivă a râului Arno de-a lungul acestei porțiuni de pământ corespunde cu ceea ce Leonardo a descris în peisajul din stânga nobilei în faimoasa pictură”, a spus el. 

Vinceti a găsit și documente care arată că Leonardo locuia adesea la Fiesole la acea vreme cu un unchi care era preot. Simona Neri, primarul Laterinei, a spus că teoria lui Vinceti a stârnit multă emoție în oraș.„Trebuie să încercăm să protejăm ceea ce a mai rămas din pod, care va necesita finanțare”, a spus ea. Cu toate acestea, afirmațiile lui Vinceti vor înfuria cu siguranță locuitorii din Buriano din apropiere, unde un afiș cu faimoasa Mona Lisa se află lângă un indicator către pod.

„Va exista rivalitate; Va trebui să punem și un afiș, a glumit Neri. Ea a spus că pista de biciclete este construită de-a lungul părții din Arno care trece pe lângă ceea ce a mai rămas din Ponte Romito și că speră legătura cu Mona Lisa va atrage mai mulți turiști în zonă.

Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea, desfășurată azi la Londra