Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea, desfășurată azi la Londra

Charles va fi încoronat la ora prânzului, ora Londrei, 14:00, ora României. Charles şi soţia sa, Camilla, urmează să plece de la Palatul Buckingham la ora 10:20 (12:20, ora României).

Marea Britanie organizează sâmbătă, 6 mai, încoronarea Regelui Charles al III-lea, printr-o ceremonie fastuoasă, prima din ultimele şapte decenii, care va marca un moment ce intră în istorie. În vârstă de 74 de ani, Charles al III-lea a devenit rege imediat după moartea mamei sale, regina Elizabeth a II-a, în urmă cu aproape opt luni, la 8 septembrie 2022. Dar încoronarea este o zi simbolică, care combină o slujbă religioasă şi fastul unei tradiţii britanice, unice în lume, potrivit ziare.com.

Charles va fi încoronat la ora prânzului, ora Londrei, 14:00, ora României. Charles şi soţia sa, Camilla, urmează să plece de la Palatul Buckingham la ora 10:20 (12:20, ora României).

Procesiunea spre Westminster Abbey va trece prin centrul Londrei, pe lângă mulţimea care se va alinia pe Mall – bulevardul ce duce către Buckingham Palace şi unde unii dintre fanii regalităţii au campat încă de miercuri. Charles şi Camilla vor călători în trăsura de stat a Jubileului de Diamant pentru această etapă a călătoriei şi în trăsura de stat de aur pe drumul de întoarcere la palat. Ceremonia de încoronare de la Westminster Abbey din Londra este programată să înceapă la ora locală 11:00 (13:00, ora României). După o slujbă de două ore, regele şi regina se vor întoarce la palat într-o procesiune. Ei vor saluta apoi mulţimea din balconul palatului regal, încheind principalele evenimente ale zilei la ora locală 14:30 (16:30, ora României). Charles s-a născut în 1948, fiind cel mai mare dintre cei patru copii ai reginei Elizabeth. Fraţii săi sunt Anne, Andrew şi Edward. Charles, care a deţinut anterior titlul de Prinţ de Wales, are doi copii cu prima sa soţie, prinţesa Diana: moştenitorul tronului, prinţul William, şi fiul mai mic, Harry, care s-a mutat în Statele Unite pentru a locui cu soţia sa Meghan.

Timp de aproape o mie de ani, regii şi reginele Angliei şi Marii Britanii au fost încoronaţi la Westminster Abbey din Londra, în cadrul unei ceremonii care s-a schimbat foarte puţin de-a lungul secolelor.

În timpul slujbei de la Westminster Abbey, Charles va pune mâna pe Biblie şi va depune jurământul. El va fi uns cu ulei sfânt (mir) pe mâini, pe piept şi pe cap şi va primi obiecte simbolice ale regalităţii – pinteni de aur, săbii, brăţări, un glob, un inel, o mănuşă, un sceptru şi un toiag. Sfântului Edward pe capul monarhului, adunarea va proclama „God Save the King” (Dumnezeu să-l aibă în pază pe Rege – n.r.), vor suna trompetele, vor răsuna clopotele bisericilor şi se vor trage salve de tun din Turnul Londrei şi din alte locuri din Marea Britanie. Spre deosebire de încoronarea mamei lui Charles, Regina Elizabeth, care a durat aproape patru ore, ceremonia lui Charles va dura aproximativ două ore.

În catedrală, 2.200 de invitaţi vor umple băncile. Este o audienţă semnificativ redusă faţă de cei 8.000 de invitaţi care au participat la încoronarea reginei Elizabeth în 1953, dar familia regală încearcă să dea momentului o dimensiune mai discretă, potrivită cu timpurile.

Aproximativ 100 de şefi de stat vor fi prezenţi, inclusiv monarhi în funcţie. Respectând o tradiţie istorică, preşedintele Joe Biden nu va fi prezent, dar prima-doamnă Jill Biden va reprezenta oficial Statele Unite. Charles va depune jurământul tradiţional, care poate fi modificat doar printr-un act al Parlamentului. Dar, în timp ce el va promite să fie un „apărător al credinţei” Bisericii protestante a Angliei, arhiepiscopul de Canterbury va sublinia că aceasta înseamnă promovarea „unui mediu în care oamenii de toate credinţele şi convingerile pot trăi liber”. Reprezentanţi ai altor credinţe – inclusiv din comunităţile musulmane, hinduse, evreieşti şi sikh – vor juca un rol în ceea ce a fost timp de secole o slujbă aproape exclusiv protestantă. Omagierea tradiţională a regelui de către duci şi alţi nobili va fi înlocuită de un „Omagiu al poporului”. Toţi cei care privesc, urmăresc sau ascultă vor fi invitaţi să se alăture la ceea ce organizatorii speră să formeze un „cor de milioane”. Dar acest element de noutate, care le cere oamenilor să îşi strige la unison loialitatea, s-a dovedit a fi controversată.

Amenzi de peste jumătate de milion de lei aplicate de inspectorii Protecției Consumatorilor în zonele turistice