Averile celor mai bogaţi cinci oameni din lume s-au dublat din 2020

Pe primul loc este CEO-ul Tesla Elon Musk, urmat de şeful LVMH Bernard Arnault şi familia sa

Euro
Euro. Sursa foto: wikipedia

Cei mai bogaţi cinci oameni din lume şi-au dublat averea imensă din 2020, potrivit unui raport realizat de Oxfam, organizaţia de caritate cerând o reducere a ”puterii corporative”, potrivit g4media.ro.

Raportul a constatat că averea combinată a celor mai bogaţi oameni din lume, respectiv CEO-ul Tesla Elon Musk, şeful LVMH Bernard Arnault şi familia sa, fondatorul Amazon Jeff Bezos, fondatorul Oracle Larry Ellison şi investitorul veteran Warren Buffet, a crescut de la 405 de miliarde de dolari în martie 2020 la 869 de miliarde de dolari în noiembrie 2023.

Oxfam a folosit date de la Forbes şi Wealth X care nu au fost verificate independent de CNBC. Raportul Oxfam a fost publicat luni pentru a coincide cu începerea reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, la care se reuneşte aşa-numita elită globală a liderilor politici şi de afaceri de top, deşi cei cinci miliardari numiţi în raport nu participă la eveniment.

Şapte dintre cele mai mari zece companii din lume au un miliardar ca CEO sau acţionar principal, arată raportul. 

Între timp, cei mai bogaţi 1% dintre oameni din lume deţin 43% din activele financiare globale, conform cercetării, cum ar fi instrumente cotate la bursă, precum acţiunile şi obligaţiunile, împreună cu participaţii în afaceri private. ”Dacă tendinţele actuale continuă, lumea va avea primul său trilionar într-un deceniu, dar sărăcia nu va fi eradicată în încă 229 de ani”, a spus Oxfam.

Organizaţia de caritate a subliniat, de asemenea, că profitul net al celor 148 dintre cele mai mari companii din lume a crescut cu 52% în anul încheiat în iunie 2023, faţă de profiturile lor medii între 2018 şi 2021.

”Sărăcia extremă în cele mai sărace ţări este încă mai mare decât era înainte de pandemie, totuşi un număr mic de oameni superbogaţi se întrec pentru a deveni primul trilionar din lume în următorii zece ani”, a declarat Aleema Shivji, directorul general interimar al Oxfam. Organizaţia de caritate a cerut guvernelor să reducă decalajul dintre cei ultrabogaţi şi restul societăţii prin ”stăpânirea puterii corporative”, inclusiv prin destrămarea monopolurilor, plafonarea salariilor directorilor generali şi adăugarea de noi taxe pe averea permanentă şi profiturile în exces. Blocaje la puctele de trecere a frontierei din România