Ministrul Mediului avertizează: Sudul României se transformă în deșertul Sahara

Potrivit ministrului, zilnic se pierd suprafețe însemnate de terenuri agricole.

Mircea Fechet - Ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat  că există diferențe extreme de temperatură între o zonă și alta a României, ceea ce ne face să ne gândim la schimbările climatice. El a mai adăugat că în luna iulie au fost 1.880 de coduri de alertă, fie că este vorba despre coduri galbene, portocalii sau roșii. El a atenționat asupra faptului că pe lângă aceste fenomene autoritățile sunt îngrijorate și de secetă, care a crescut ca frecvență și intensitate în ultimii 20 de ani, potrivit .digi24.ro.

Ministrul a mai spus că „sudul României se transformă într-un deșert Sahara și că în fiecare zi pierdem suprafețe însemnate de terenuri agricole”. 

Potrivit acestuia, acest lucru înseamnă că sunt pierderi semnificative în agricultură, recolte compromise, risc mai mare pentru incendii de vegetație și inclusiv lipsa apei, fie că vorbim de apă potabilă, ori pentru industrie sau irigații


„Sunt diferențe extreme de temperatură între o zonă și alta a României, ceea ce ne face să ne gândim la schimbările climatice, la recorduri pe care în fiecare lună le stabilim, la posibilitatea ca această lună iulie să fie cea mai călduroasă lună iulie din istoria măsurătorilor pe care ANM le face, și măsurăm de 120 de ani, și am avut în această lună 1.888 de coduri de alertă, fie că vorbim de cod galben, portocaliu sau roșu. În fiecare săptămână îmi spun colegii că avem un nou record. Pe lângă aceste fenomene ne îngrijorează foarte mult seceta, pentru că, din punct de vedere statistic, secetele au crescut, și ca frecvență și ca intensitate, cu 29% în ultimii 20 de ani, ceea ce reprezintă o perioadă destul de scurtă raportată la lunga perioadă în care măsurăm”, a mai explicat ministrul.

 Ministrul Fechet a mai adăugat că „România nu este ferită de schimbările climatice și că nici poluarea, nici aceste fenomene meteo nu se opresc la granița vreunui stat.

Potrivit acestuia, în sudul României ne confruntăm și cu o degradare accelerată a terenului agricol.
„Sudul României se transformă într-un deșert Sahara, la o scară mai mică, e adevărat, dar în fiecare zi pierdem suprafețe însemnate de terenuri agricole, fenomen pe care îl putem combate într-un singur fel, prin împăduriri, prin plantații de arbori pe toate aceste terenuri, cu speranța că reușim să le salvăm”, a mai spus ministrul Mediului. Trei schelete umane, descoperite la Alba Iulia