Sute de persoane din Buzău și-au cumpărat în rate vechime în muncă pentru a se putea pensiona

Încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată până la data de 31 august 2023

Peste 500 de contracte în valoare de 6,1 milioane lei au fost înregistrate la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Buzău, în baza Ordonanţei de Urgenţă (OUG) 163/2020 prin intermediul căreia persoanele îşi pot completa contra-cost şi retroactiv stagiul de cotizare pentru fondul de pensii. Potrivit Legii nr. 168/2021 privind aprobarea OUG nr.163/2020, este reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani calendaristici anteriori lunii încheierii contractului, potrivit stiripesurse.ro.

Încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată până la data de 31 august 2023. În intervalul de 6 ani, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate.

Ordonanţa este temporară şi oferă posibilitatea unei persoane care nu a realizat stagiul de cotizare într-o anumită perioadă cât timp nu a fost angajată să plătească retroactiv asigurarea pentru perioada respectivă. „Contracte încheiate în baza OUG 163/2020, la nivelul CJP Buzău, de la intrarea în vigoare a ordonanţei până în prezent au fost înregistrate 558, în valoare totală de 6.133.064 lei.

Acest act normativ acordă posibilitatea achitării retroactiv a contribuţiilor de asigurări sociale, pentru o perioadă de maxim 6 ani, cu posibilitatea de achitare în rate.

Valabilitatea acestui act normativ este până la data de 31 august 2023, inclusiv”, se arată într-un răspuns al CJP Buzău. Contribuţiile se pot achita retroactiv doar de către persoanele care doresc să îşi reîntregească stagiul de cotizare sau cele aflate în prag de pensionare la limită de vârstă, nu şi pentru pensionare anticipată sau medicală. O altă prevedere oferă posibilitatea de a achita contribuţiile la pensii în mod anticipat. Un angajat care rămâne fără locul de muncă poate plăti lunar o sumă care va reprezenta cotizaţia sa la fondul de pensii până în momentul în care se va angaja din nou.

Daune morale din partea Ministerului Mediului pentru un cioban desfigurat de urs