Sursa foto: Facebook/ Maia Sandu

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a vizitat astăzi, 27 iunie, orașele ucrainene Borodianka, Bucha și Irpin.

„După-amiază, Maia Sandu a vizitat orașele Borodianka, Bucha și Irpin, unde a aflat despre consecințele agresiunii criminale a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și despre crimele comise de ocupanții ruși împotriva civililor în timpul ocupației”, potrivit Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova.

Maia Sandu va discuta în decursul acestei zile cu președintele Volodimir Zelenski despre modul în care cele două țări vor colabora pe viitor.

„Am văzut cu ochii mei case arse din temelie”

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu a declarat că ceea ce a văzut în cele trei orașe ucrainene este o tragedie greu „de spus în cuvinte.”

„(…) Am văzut cu ochii mei case arse din temelie, blocuri de locuit distruse de rachete, spitale, magazine și grădinițe făcute ruine de atacurile artileriei rusești, în Borodeanka și Irpin. Am văzut și locul unor morminte comune din Bucea, unde au fost îngropați zeci de oameni împușcați în timpul ocupației acestui orășel de către armata rusă. Este o tragedie greu de pus în cuvinte”, a scris președintele Moldovei.

Maia Sandu a mai amintit că Moldova a condamnat din prima zi agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

„(…) Chemăm comunitatea internațională să facă totul pentru a restabili pacea, pentru a investiga și pedepsi crimele nejustificate, comise în acest conflict. Suntem alături de curajosul popor ucrainean, care luptă pentru libertatea sa și pentru libertatea Europei. Viitorul Ucrainei este în lumea liberă, în marea familie europeană”, a conchis Maia Sandu.

Reamintim că Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană. Acest statut este primul pas spre integrarea la blocul comunitar european.

Citește și articolul: Invazia Rusiei în Ucraina va afecta miliarde de oameni. ONU trage un semnal de alarmă