Atenționare de călătorie în Mexic din cauza erupției vulcanului Popocatepetl, anunță MAE

Gradul de alertă este la nivelul „Galben – Faza 3” – ce constă în emisii continue de fum și gaz, explozii de intensitate crescută cu lansare de fragmente incandescente, ori scurgeri de lavă până în zona mediană a vulcanului.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Statele Unite Mexicane că, potrivit datelor transmise de autoritățile mexicane privind intensificarea activității vulcanului Popocatepetl (aflat la 72 kilometri de capitala Ciudad de Mexico), zborurile de pe aeroporturile internaţionale „Benito Juarez” și „Felipe Angeles” din Ciudad de Mexico, precum și de pe aeroporturile orașelor Puebla, Toluca de Lerdo și Cuernavaca, înregistrează întârzieri sau chiar anulări, potrivit g4media.ro.

Autoritățile mexicane au ridicat gradul de alertă la nivelul „Galben – Faza 3” – ce constă în emisii continue de fum și gaz, explozii de intensitate crescută cu lansare de fragmente incandescente, ori scurgeri de lavă până în zona mediană a vulcanului.

Autoritățile mexicane îndeamnă cetățenii să urmărească cu atenție informările oficiale și să fie pregătiți pentru evacuare (în special acele persoane aflate pe o rază de până la 20 kilometri distanță față de vulcan). Acesta este ultimul nivel de alertă înainte de declararea codului Roșu – stare de pericol și decretarea oficială a evacuării localităților adiacente.

 Se recomandă cetățenilor români să evite deplasările în statul Puebla, unde se află vulcanul, precum și în statele învecinate (Ciudad de Mexico, Estado de Mexico și Morelos), iar în cazul în care se află în această țară să respecte cu strictețe instrucțiunile oferite de Centrul Național de Prevenire a Dezastrelor (protecția civilă): https://www.gob.mx/cenapred, precum și monitorizarea actualizărilor oferite de Serviciul Național de Seismologie din această țară: http://www.ssn.unam.mx/.

 Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale ambasadei României în Statele Unite Mexicane: +525552800447 și +525552801869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României la Ciudad de Mexico: +525538833072.

Drum vechi de 7.000 descoperit în Croația, sub Marea Mediterană