Drum vechi de 7.000 de ani descoperit în Croația, sub Marea Mediterană

De-a lungul drumului au fost găsite artefacte antice

Un drum vechi de 7.000 a fost descoperit sub Marea Mediterană, în Croația. Drumul a fost descoperit pe o peninsulă creată artificial de cultura neolitică Hvar în jurul anului 4900 î.Hr. Plăcile de piatră stivuite cu grijă au format un drum de patru metri lățime care făcea legătura între Korčula și o peninsulă creată artificial de cultura neolitică Hvar în jurul anului 4900 î.Hr, potrivit stiripesurse.ro.

Peninsula s-a scufundat treptat în mare de-a lungul timpului, dar locația sa relativ adăpostită a însemnat că o mare parte din așezare s-a păstrat bine. De asemenea, de-a lungul drumului au fost găsite artefacte antice.

Arheologii au descoperit un drum vechi de aproape 7.000 de ani sub mare, în largul coastei insulei croate Korčula, a anunțat la începutul acestei luni Universitatea din Zadar. Cercetarea a fost condusă de Mate Parica de la Universitatea din Zadar, împreună cu Domagoj Perkić (Muzeele din Dubrovnik), Ivan Šuta și Vedran Katavić (Muzeul orașului Kaštela), Katarina Batur (Universitatea din Zadar), Marta Kalebota (Muzeul orașului Korčula), Eduard Visković (Kantharos), cu ajutorul lui Dalibor Ćosović de la centrul de scufundări Lumbarda Blue. Anul trecut, arheologii au găsit fragmente de vase ceramice și unelte din silex și os în așezarea submersă din Hvar, o parte din silex fiind probabil de origine central-italiană, ceea ce implică o comunicare și un comerț frecvente cu coasta italiană. Domagoj Perkić, adjunctul șefului departamentului de cercetare de la Muzeele din Dubrovnik, a remarcat că stratul de sol care deține semne de civilizație are o grosime de peste un metru, ceea ce indică o utilizare intensivă și pe termen lung a sitului.

MAE, avertizare de călătorie pentru românii care călătoresc în Grecia