Foto: Facebook/Ii Autentice by Maria si Daniel Stanciu
Foto: Facebook/Ii Autentice by Maria si Daniel Stanciu

Începând cu 27 mai și până miercuri, 1 iunie, Craiova găzduiește Târgul de Meșteri Populari, un eveniment care face parte din programul manifestărilor Zilele Craiovei 2022.

Aici, vizitatorii vor putea redescoperi produse unicat, cusute exclusiv manual, de artiștii de pe Valea Prahovei.

Evenimentul va avea loc pe Esplanada Teatrului Național “Marin Sorescu”.

”Noi, ca tânără familie ne-am dorit să reînviem minunata tradiţie din zona Văii Prahovei, a ţesutului exclusiv manual al iilor brodate cu mătase sau cu mouline pe pânză topită”

Acest meşteşug s-a pierdut aproape complet după anii 1990. Am fost miraţi să vedem că în satele şi în cătunele risipite pe Valea Prahovei, femeile ştergeau cahlele sobelor cu bucăţi din iile de odinioară. Atunci, ne-am hotărât să luăm la pas cătun cu cătun, casă cu casă şi am adunat modele vechi care nu se mai lucrează de zeci şi zeci de ani”, se arată pe site-ul participanților.

Prima Manufactură din Valea Prahovei se numește Manufactura Maridan. Aceasta aduce la lumină, dintr-un nemeritat con de umbră, tradiţia iilor munteneşti lucrate exclusiv manual cu broderii de mătase sau de mouline în tehnici arhaice

Şi aşa a început totul. Cu trudă multă. Cu migală. Cu dăruire. Cu sacrificii. Pentru că noi trebuia să ne ocupăm şi de materiale: pânza topită, mătasea şi mouline-ul pentru brodat, acele fine pentru broderia „în vârf de ac” etc, dar şi de promovare şi de vânzare”, își descriu artiștii activitatea.

Iile ajung la clienți din ţară şi din alte colţuri ale lumii: SUA, Canada, Emiratele Arabe Unite, Australia, Italia, Spania, Franţa, Austria

Aceștia au precizat că iile sunt lucrate numai şi numai de mână. În plus, o comandă este realizată, cel mai repede în 2-3 luni şi cel mai târziu în 6-7 luni.

Cu toate acestea, clientele sunt foarte mulţumite şi chiar dacă așteaptă câteva luni până primesc comanda și apreciază calitatea şi valoarea unicatului pe care îl primesc.