Florin Cîțu

Statul și-ar dori un fel de surogat de naționalizare. Cel puțin asta afirmă Florin Cîțu, ministrul de Finanțe. În opinia ministrului, se plănuiește ca statul să devină un fel de partener de afaceri. Mai pe larg, este vorba despre acordarea unui șir de împrumuturi care ulterior să fie convertite în acțiuni, astfel realizându-se parteneriatul dintre stat și cel ce are nevoie de respectivele împrumuturi.

„E nevoie de lichiditate în sistem, e nevoie să injectezi bani în sistem şi aici diferenţa faţă de cum am injectat acum bani în sistem o va face că în perioada de după această stare de urgenţă, după ce trece criza de sănătate, banii se vor duce către acele sectoare profitabile din economie. Acum am dat bani pentru a susţine economie şi a susţine pe toată lumea, am şi spus: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. În acest moment când trebuia să ţinem oameni sănătoşi, companiile să-şi păstreze capacitatea de producţie. După această perioadă, trebuie să revenim la principiile liberale”, a susţinut Florin Cîțu.

  „Ce probleme au companiile în perioada de criză? Multe dintre ele nu mai sunt bancabile pentru că indicatorii se înrăutăţesc şi nicio bancă nu mai vrea să-ţi dea împrumut. Şi aici decizia este cum ajutăm aceste companii. Poţi să le ajuţi bineînţeles cu împrumuturi, cu garanţii, cu subvenţii sau poţi să mergi ca partener o perioadă. Partener în sensul de a investi, de a da un împrumut care să poată fi convertit în acţiuni, de exemplu, în viitor.”, a adăugat Florin Cîțu.

Citește și: Ponta îi dă lecții de limba română lui Iohannis

  „Acum nu am avut niciun criteriu. Am dat bani pentru a susţine toată economia, pentru a susţine pe toată lumea. După această perioadă, trebuie să revenim la principii liberale, pentru că o criză economică are şi partea ei bună, cei care s-au folosit de sistem, care nu au fost buni platnici, au încercat sa fenteze, evazioniştii, de obicei crizele curăţă sistemul economic de aceste companii. Nu cred că vor arăta la fel economiile după această criză. Cred că nu numai în România, ci peste tot în lume vom vedea altfel de economii. Vom vedea economii care vor investi mai mult în tehnologie, vom vedea economii care vor folosi mai mult tehnologia. Vrem, nu vrem, această criză a fost ca un şoc care ne îndreaptă într-o altă direcţie. Este o direcţie pe care mulţi o anticipam, mulţi o doream, tehnologizarea, voiam să vină mai repede. A venit prin această criză de sănătate, oarecum indirect, dar cred ca aceasta este economia viitorului. Foarte mulţi care au pariat pe economia viitorului vor ieşi în faţă. România are o şansa foarte mare, pentru că are nevoie de investiţii foarte mult. Pe de o parte, sectorul privat a investit în tehnologie, are tehnologia, sectorul public vine din urmă, facem această legătură şi cred că România are şansa să iasă printre primele din această criză”, a mai spus ministrul Finanţelor, Cîțu.

Citește și: Ion Cristoiu, despre schimbarea de atitudine a președintelui

#News