Președintele Klaus Iohannis a anunțat că este dispus să se vaccineze public în momentul în care vom avea vaccinul anti-Covid. Și ca o formă de convingere a scepticilor, în această privință, dar și deoarece este „pentru vaccinare”.

„Dacă se crede că asta ar ajuta, da, cu plăcere, cum să nu. Nu am nicio problemă cu asta. Deci, eu sunt pentru vaccinare, dacă asta a fost o întrebare indirectă. Personal, sunt pentru vaccinare”, a declarat Iohannis, într-o conferință de presă de la Cotroceni.

Totodată, a precizat că vaccinarea este singurul mod în care pandemia poate fi oprită. „Eu am înțeles că sunt oameni sceptici în ceea ce privește vaccinarea, am înțeles că sunt chiar și persoane din zona medicală care încă sunt sceptice. Însă, prin această campanie și prin procedurile de punere în circulație a acestor vaccinuri, datele vor deveni mult mai clare. Și sunt convins că pe măsură ce campania de vaccinare va avansa, informațiile vor veni, vor fi verificate, fiindcă pe măsură ce se vor vaccina milioane și milioane de oameni pe tot globul, vom avea foarte repede date concludente medicale”, a mai spus Iohannis.

Acest scepticism sunt convins că va scădea și tot mai mulți români vor înțelege că asta este metoda prin care se poate stopa pandemia și alta nu e

Klaus Iohannis

Citește și: Gheorghiță: „Vaccinarea va fi gratuită și va fi voluntară”

Împărțirea echitabilă a vaccinului

Împărțirea dozelor de vaccin care se livrează țărilor din UE se va face proporțional cu populația din fiecare țară. România va beneficia de 10 milioane de  doze de vaccin, în momentul în care acesta va fi disponibil, potrivit unui acord cu UE.

„Nu există încă nici un vaccin agreat la nivel european și în măsura în care va exista un astfel de vaccin, el va fi livrat în condițiile în care s-a angajat firma respectivă în contractul cu Uniunea Europeană. Uniunea a întocmit contracte prealabile cu mai multe firme care au șanse să producă un astfel de vaccin. În funcție de numărul de doze disponibile, ele vor ajunge și la noi. Împărțirea întregului număr de doze care se livrează, la un moment dat, se face proporțional cu populația din fiecare țară. Și atunci, în măsura în care va veni primul vaccin, al doilea, al treilea și așa mai departe, prima tranșă, a doua tranșă, a treia tranșă Uniunea Europeană se va îngriji ca împărțirea să fie echitabilă. Dar, la noi, este foarte probabil ca primul set, cel cu care va fi vaccinat în esență personalul medical, să ajungă la începutul anului viitor”, a declarat Iohannis.

Împărțirea întregului număr de doze care se livrează, la un moment dat, se face proporțional cu populația din fiecare țară.

Klaus Iohannis

Citește și: Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național

#News