Repartitoarele pentru căldură vor deveni obligatorii de la 1 ianuarie 2023

Facturarea energiei termice pentru locatarii racordați la sistemele centralizate de încălzire ar trebui să se facă pe baza datelor transmise de repartitoarele montate pe fiecare calorifer.

Românii ale căror locuințe sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire trebuie să își monteze contoare individuale pentru măsurarea consumului de energie termică, respectiv repartitoare pe calorifere. În Capitală sunt peste 275.000 de apartamente care nu au încă instalate astfel sisteme. Cine nu va face acest lucru, riscă amenzi de maxim 1.000 de lei, potrivit digi24.ro.

De la 1 ianuarie, facturarea energiei termice pentru locatarii racordați la sistemele centralizate de încălzire ar trebui să se facă pe baza datelor transmise de repartitoarele montate pe fiecare calorifer din locuință

Montarea dispozitivelor trebuie să se realizeze până la 31 decembrie. În Capitală, peste jumătate dintre locuințe sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire. Ionuț Nejloveanu, director al unei firme de montare repartitoare, a declarat că are programări până la jumătatea anului viitor. Prețul unui repartitor pornește de la 70 de lei cu TVA inclus, instalarea acestuia și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică costând cel puțin 125 de lei.

Un proprietar care are un apartament de două camere cu patru calorifere trebuie să plătească pentru instalarea lor minim 500 de lei.

În schimb, amenda pentru o persoană care nu are repartitoare în casă ajunge la o mie de lei. Unii bucureșteni reclamă costul de instalare, pe care îl consideră exagerat de mare Alții se tem că după instalarea repartitoarelor, vor primi facturi mai mari. Cei care au montat repartitoare în locuința spun că au reușit să plătească mai puțin pentru căldură. „Fiecare locatar consumă după posibilitățile financiare, dă drumul la repartitor și lasă cât are nevoie el. Cu repartitoarele pot să facă o economie, să plătească o întreținere lunară mai mică”, a declarat Eugen Nistor, președinte al unei asociații de proprietari în Sectorul 6.

„Subvenția este acordată pentru toți cetățenii. Ar trebui înlocuită și să încurajeze reabilitarea termică, să îi stimuleze pe cetățeni să monteze repartitoare și, în funcție de capabilitatea furnizorului de energie termică, să încheie contracte individuale”, a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică

Un român, un italian și un bosniac, arestați în Germania pentru trafic de droguri