Salvamontiștii, nemulțumiți de lipsa de civilizație a turiștilor

Cele mai mari distrugeri se înregistrează în zonele Bucegi și Predeal

Șeful Serviciului Național Salvamont, Sabin Cornoiu, deplânge mentalitatea multor turiști veniți pe munte pentru a se caza, și care distrug unele bunuri și avariază refugiile, potrivit .g4media.ro.

Unii turiști își petrec sărbătorile chiar în refugii deși focul nu este permis pentru a se evita apariţia incendiilor, fiind identificate cazuri de sacrificare a animalelor domestice în refugiu.

„Rolul unui refugiu de supraviețuire este de a fi folosit doar atunci când vremea nu permite să montăm cortul, în regim de urgență. Mulți turiști își planifică excursiile mergând să doarmă în refugii. Asta nu înseamnă că trebuie să ne planificăm onomasticile sau trecerea dintre ani. Nu toți le întrețin, nu toți la plecare închid ușa. Am avut probleme și cu cei care pasc animalele, pentru că au tăiat animale în refugii, au lăsat sânge.”, a declarat Sabin Cornoiu,

 La nivel național sunt aproape 150 de refugii, iar cele mai mari distrugeri se înregistrează în zonele Bucegi și Predeal, remarcă Sabin Cornoiu

. Dacă la nivel național turiștii nu au grijă de refugiile montane, în județele Harghita și Mureș situația e oarecum diferită .Șeful Salvamont Harghita, Fekete Őrs confirmă că prin programul „Turism montan în siguranţă” finanțat de Consiliul Județean, s-au construit peste 30 de refugii montane pe teritoriul judeţului.

”În județ avem mai mult de 30 de refugii montane, trei dintre aceste au devenit puncte de prim ajutor, iar în Cheile Vârghișului chiar avem și permanență. Avem caiete în ele unde turiștii ne semnalează probleme, vremea rea, că s-au întâlnit cu ursul sau cu câini ciobănești. De mai mult de 10 ani nu avem probleme în refugiile montane, turiștii sunt responsabili și nu distrug aceste refugii”., a declarat Fekete Őrs.

Băiat de 10 ani dintr-o comună din Iaşi, căutat de polițiști