Florin Cîțu: Urmează o criză economică cel puțin la fel de dură ca cea din perioada 2009 – 2012

Două scenarii sunt posibile

Sursa foto: Facebook/Florin Cîțu

Florin Cîțu, fost prim-ministru al României, a prezentat luni scenarii sumbre pentru perioada următoare.

Potrivit fostului premier, românii vor trece printr-o criză economică mai dură decât cea din 2009 – 2012.

Florin Cîțu crede că sunt două scenarii posibile

„Ce ne așteaptă în perioada următoare? Două scenarii sunt posibile. Primul – cel prezentat de oficiali – totul va fi bine, stați liniștiți la locurile dumneavoastră, are grijă statul de toți etc…

Al doilea – pe care l-am prezentat de la începutul anului – urmează o criză economică cel puțin la fel de dură că cea din perioada 2009-2012″, a scris Florin Cîțu pe pagina de Facebook.

Fostul premier a explicat că, dintre aceste două scenarii, ultimul menționat pare cel mai probabil.

„Din păcate, măsurile adoptate după 1 aprilie 2022 (când nu mai eram la conducerea PNL), creșterea fiscalității, intervenția directă cu bocancii a statului asupra mecanismelor pieței și compensarea facturilor la energie, vor face această criză să fie mai dură și revenirea economiei, a dobânzilor și a inflației să fie întârziată cu cel puțin 16 luni”.

Care este soluția fostului prim-ministru pentru a micșora efectele crizei

„Dacă luăm în considerare varianta a doua, în care cred, există doar două măsuri importante care ne pot ajuta – reducerea fiscalității și dereglemenarea piețelor.

Până acum toate deciziile luate au mers în direcția opusă – suprareglementare și suprataxare. Cu astfel de decizii ne ducem cu viteză spre faliment (piețele financiare ne-au spus-o deja săptămâna trecută când nu au vrut să ne dea bani decât foarte, foarte scump)”, a precizat Florin Cîțu.

Nu în ultimul rând, fostul premier este de părere că măsurile adoptate de UE, în marea majoritate, vor adânci criza economică și vor întârzia revenirea.

Citește și Motivul impresionant pentru care un băiat a decis să-și abandoneze cățelul