FMI: Creşterea economică a României pentru 2022 va fi de 4,8%

FMI a revizuit în sus prognoza

Sursa foto: Facebook/Adrian Câciu

Fondul Monetar Internaţional a revizuit în sus prognoza de creştere economică, scrie Adrian Câciu pe Facebook.

Potrivit ministrului de Finanțe, acest lucru reprezintă o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situația de la nivelul întregii Uniuni Europene.

Adrian Câciu: Economia României e pe calea cea bună

Ministrul de Finanțe a explicat și care sunt consecințele revizuirii în sus a prognozei de creștere economică.

„Pus pe larg, în context, avem:

1. Ultima prognoză a celor de la FMI datează din primăvară (aprilie 2022) și era de 2,2%. Ce s-a întâmplat din primăvară și până acum? Economiștii Fondului Monetar Internațional au venit aici, au discutat cu noi, au analizat datele din industrie, servicii, produse, le-au contextualizat cu situația externă și au concluzionat că variația PIB-ului pentru 2022 va fi pe un plus 4,8%, cu 2,6 puncte procentuale mai mult față de cum arăta economia în primăvară.

2. Europa se află într-o situație complicată. Crizele suprapuse, energetică, de securitate, socială, post-pandemică sunt în plină exprimare. Să poți performa economic în astfel de circumstanțe e un efort extraordinar. Să spună asta alții, nu doar tu, ca politician, ministru de Finanțe, membru în coaliția de guvernământ, e cu atât mai însemnat.

3. Calea e bună, drumul e lung. Datele de la INS pe S1 (5,8% creștere economică), datele de la FMI, împreună cu alte semnale din piața locală și internațională ne arată că impactul măsurilor noastre e unul corect, din perspectivă macro. Dar nu e suficient. Avem în continuare de avansat cu o serie de reforme, printre care: reforma sistemului de asigurări sociale, de rezolvat inegalitățile salariale, de crescut competitivitatea și revigorat exporturile, de contracarat creșterea inflației, și multe altele.

4. Și cred că cel mai important, pe termen scurt, având în vedere contextul, trebuie să gândim și să acționăm pentru protejarea categoriilor vulnerabile”.

Citește și Oamenii pot intra în Cartea Recordurilor în urma unei competiții cel puțin amuzante: numărul de șosete