Sunt spectatori cu toții: elevi, profesori și părinți. Încă nu s-au aruncat zarurile, încă se calculează jocurile, și cărțile, și maștile, și cataloagele. Rămânem spectatori și se dă cu zarul într-o situație care e departe de a fi un simplu joc.

Se împarte țara în bisericuțe, mai ceva ca la votul dintre Dăncilă și Iohannis. Vrem educație și vrem umanitate, apropiere, dar și siguranță. Se ajunge la critică, discuții în contradictoriu și fiecare vine cu argumentele proprii: sănătate sau educație. Teamă sau curaj. Responsabilitate sau bravură.

”Întrebarea mea retorică ar fi: dacă eu stau în faţa elevilor şi îi văd pe cei care sunt în clasă, pot să îl aud şi pe elevul care încearcă să intre în contact de acasă?! Sunt aplicaţii pe zoom, de exemplu poţi să ridici mâna, dar asta înseamnă că apare ceva acolo pe ecran, eu în momentul ăla nu mă uit pe ecran, mă uit în clasă, e clar că în momentul acesta cei care sunt acasă sunt dezavantajaţi, ei practic sunt nişte spectatori″ spune Sever Popa, director de școală.

Fiecare director de şcoală trebuie să se organizeze în funcţie de posibilităţi.

Florica Alexandrescu, director colegiu: ”Mâine se fac simulări, profesorii de mate vor simula susţinerea lecţiilor. pe noi ne interesează calitatea sunetului şi a imaginii″.

Florin Colgeac, specialist în educaţie: ”Varianta şcolii online are nevoie de o platformă, astea nu se fac aşa pe genunchi. E o muncă de ani de zile. Nu s-a făcut nimic până în toamnă. Ar trebui să fie rugaţi elevii să îi înveţe pe profesori să îşi folosească tehnologiile, copiii ştiu mai bine.

Varianta online e absolut necesară de ce? Pentru că sunt şcoli izolate, în care profesorii sunt slabi, iar elevii nu au nicio şansă pe mai departe, varianta online poate aduce profesori buni şi să participe toţi”.

Mulți părinţi din toată ţara cer autorităţilor libertatea de a alege dacă îi trimit ori nu pe cei mici, la şcolile de stat, în toamnă. Că e democrație.

Mulţi spun că au membri în familie care suferă de diferite afecţiuni şi care ar fi în pericol în cazul în care copilul s-ar infecta la cursuri. Că e teamă.

Democrația nu e compatibilă cu teama. Dar nici așteptarea zilnică nu e compatibilă cu educația.

Citește și: Rafila: „Școala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă”

#News