PUZ Sector 1

De la Revoluție încoace (sunt deja trei decenii, nu-i așa?), România se fragmetează continuu. Clasa politică a încercat, dar nu a excelat în a căuta consensul. Nici nu prea avea cum, pentru că opoziția de aia e opoziție, ca să facă opoziție. Iar când pseudo politiceni se transformă în fanatici activști, dezvoltarea e ca Fata Morgana, pare că e acolo, chiar în fața noastră, dar nu e. Cel mai la îndemână exemplu de fanatism e USR, o formațiune politică ce se vrea de centru-dreapta modern.

Pentru acești vajnici apărători ai involuției totul pute, totul este o conspirație, planeta trebuie să rămână încremenită în timp, iar specia umană să revină în peșteri, că până la urmă de acolo a ieșit și-a invadat ecosistemul. Pentru ei noțiunea de consens e mai străină decât gheața pe Mercur. Doctrina lor politică, dacă există vreuna, se adresează unor segmente rupte din corpul umanității. În loc să caute să valorifice emoţiile pozitive, să potenţeze calităţile oamenilor și prin urmare dezvoltarea, au ales calea mai uşoară, aceea de a potenţa toate contradicţiile și conflictele posibile.

Acum că taversăm cea mai grea criză din ultimele trei decenii încoace e nevoie mai mult ca oricând de unitate, de consens, de idei și acțiuni pozitive. Economia țării e pe butuci, un milion de angajați din mediul privat, adică cei a căror taxe și impozite plătite statului întrețineau bugetarii și pensionarii, sunt în șomaj tehnic. Deci nu doar că nu mai contribuie la bugetul de stat cu impozitul pe salariu, ci sunt, sau vor deveni, asistați social tot de către statul român.

Acum sigur că se ridică întrebarea: ce legătură are USR-ul cu milionul de șomeri? Păi are. Pentru că motorul economiei românești sunt tocmai companiile private, cele care dezvoltă proiecte, care angajează muncitori, care plătesc taxe și impozite, care trebuie să producă ca să plătească. Dar cum să produci dacă orice inițiativă are, în momentl în care ar trebui să devină realitate, doi oponeți acerbi: birocrația și USR-ul.

Birocrația e un adversar parșiv, un fel de CFR Cluj, ceva care câștigă într-un fel sau altul doar pasând mereu în lateral. Adversarul cel mai temut este USR. Dăm un exemplu concret – Clotilde Armand și Nicușor Dan, aparent politicieni, de meserie fanatici activiști, în opinia lor mereu atacați, mereu înhesuiți, dar gata oricând să sară la gâtul celor care încearcă să dezvolte, să producă, să contribuie.

Ultimul scandal care ne-a atras atenția este acela al Pădurii Băneasa. Cei doi activiști USR-iști, chiar dacă pe Nicușor îl susține mai nou PNL-ul, pretind că au blocat în primă instanță Avizul de mediu pentru noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) al Sectorului 1, că au „salvat” Parcul Herestrău și Pădurea Băneasa de la a fi transformate în cartiere de blocuri.

Nimic mai fals. Un sâmbure de adevăr există totuși, și acela este că într-adevăr USR blochează însăși evoluția speciei noastre care, lucru pe care nu-l înțeleg doamna Armand și domnul Nicușor, supraviețuiește tocmai datorită dezvoltării, inovației, tehnologiei, investițiilor. Întreaga campanie electorala a USR se bazează pe blocarea tuturor Planurilor Urbanistice Zonale inițiate de Primăria Capitalei. De ce? Pentru că domnul Nicșor se vrea primar de București.

Membri USR, îl includem aici și pe Nicușor Dan, ciar dacă e împins în față de PNL, se folosesc de argumente populiste pentru a câștiga voturi opunându-se oricăror inițiative ce nu vin din partea partidului lor. Momentan, aminteam mai sus, se reclamă o adevarată catastrofă ecologică: distrugerea Pădurii Băneasa.

Activștii, ecologiștii și toți USR-iștii sunt devastați. Există o întreagă campanie pe Facebook și pe toate canalele media despre salvarea Pădurii Băneasa și acest argument este folosit pentru a bloca PUZ-ul sectorului 1. Totuși dacă aruncăm o privire pe siteul Primariei București (pmb.ro), planșa de urbanism a viitorului PUZ, poza atașată acestui articol, se poate vedea că Pădurea Băneasa este inclusă în extravilan (!), iar în extravilan, doamna Armand, domnule Nicușor, legea nu ne dă voie să construim. Punct.

Citește și: Gabriela Firea și Bucureștiul modernizat

HashtagNews.ro