Castelul Huniade din Timișoara, renovat cu fonduri din PNRR

Contractul de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este în valoare de 22 de milioane de lei

Castelul Huniade, singura clădire medievală din Timişoara şi care a fost complet închis publicului în anul 2006 pentru restaurare, va fi redat circuitului muzeal în urma lucrărilor de reabilitare derulate de Consiliul Judeţean (CJ) Timiş, care a semnat, marţi, un nou contract de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare de 22 de milioane de lei, potrivit g4media.ro.

Proiectul prevede realizarea unui circuit muzeal cu pornire din accesul principal, intrarea principală pentru vizitatori amplasată pe tronsonul de Nord al muzeului şi prin intrarea secundară amplasată în tronsonul de Est. 

Pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere se vor monta modele tactile ale exponatelor/panourilor, pentru ca acestea să poată obţine informaţii referitoare la zonele vizitate, panouri informative în alfabetul Braille, iar pentru deplasarea în siguranţă se vor monta covoare tactile. „În ultimii 30 de ani s-au făcut mai multe încercări de reabilitare a monumentului istoric, dar niciunul nu a fost finalizat. Castelul Huniade are o istorie de probleme, însă prin obţinerea acestor fonduri îl vom repune în circuitul muzeal. În acest mandat, am semnat contracte de finanţare în valoare de peste 1 miliard de lei, un record în istoria CJ. Am atras fonduri europene, facem investiţii majore, suplimentăm constant bugetul judeţului cu diverse surse de finanţare şi mişcăm lucrurile pe direcţia cea bună pentru judeţ”, a spus Alin Nica. Potrivit proiectului, se vor realiza, între altele, restaurarea zidurilor şi a tavanelor prin aplicarea tencuielilor de finisaj după realizarea lucrărilor de consolidare şi a zugrăvelilor pe bază de vopsele silicatice; desfacerea completă a pavimentului din mozaic realizat la interior; refacerea pardoselilor cu piatră naturală; restaurarea tâmplăriei din lemn; restaurarea feroneriei originale; restaurarea faţadei principale după finalizarea lucrărilor de consolidare; restaurarea scărilor din piatră de marmură din zona de nord-vest; restaurarea decoraţiunilor parietale descoperite cu ocazia releveului; montarea unor şenile pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi şi finisaje interioare. Construit în anul 1307 din ordinul regelui Carol Robert d’Anjou, castelul a servit iniţial ca reşedinţă regală. Ulterior, între 1441-1456, Iancu de Hunedoara, comite de Timiş, a locuit aici cu familia sa, de unde provine numele de Huniade. În anul 1443, el dispune reconstrucţia edificiului, grav avariat de un cutremur ce a avut loc în acel an. În perioada ocupaţiei otomane (1552-1718), edificiul a servit ca sediu al paşei de Timişoara, transformat ulterior în cazarmă pentru ca destinaţia acestuia să fie aceea de depozit de arsenal. În 1849, clădirea a fost afectată de asediul trupelor ungare, fiind refăcută în 1856 în forma actuală.

Locurile unde se pot face grătare de 1 Mai