Iulian Bulai

Moldova riscă să devină o a doua Lombardie

Indignat și foarte supărat, liderul USR Neamț, Iulian Bulai, a postat de curând pe Facebook o observație personală. În opinia acestuia, Moldova ar fi zona din România cu cel mai mare grad de risc de infecție cu COVID-19, motivul principal fiind tocmai întoarcerea tuturor celor aflați până de curând în țările afectate precum Italia, Spania, Franța, Marea Britanie sau Germania. Astfel că ar fi nevoie de testări în Moldova mai mult decât în Capitală.

„Sunt indignat. Foarte supărat! Moldova trebuie testată întâi, nu Bucureştiul! Prioritatea e focarul de coronavirus. Focarul din Moldova. Asta e prioritatea de testare. Marea prioritate, de care depinde viaţa oamenilor dintr-o întreagă regiune. Concentraţi-vă pe vieţile în pericol acum, domnule Costache, nu aşteptaţi alegerile ca să descoperiţi că Moldova există! Fără această testare, riscăm să devenim Lombardia României. Vrem testare în Moldova”, a scris deputatul pe Facebook.

După cum bine știm, aseară Victor Costache, ministrul demisionar al Sănătății, șoca opinia publică cu o declarație potrivit căreia toți locuitorii Capitalei ar urma să fie testați pentru Coronavirus. În cursul acestei dimineți Costache a demisionat, iar surse povestesc că motivul principal ar fi tocmai declarația zeloasă și iresponsabilă făcută în cursul serii trecute.

Același Iulian Bulai declara acum o oră:

„Ministrul Sănătății, Victor Costache, și-a dat demisia. Posibil ca premierul Orban sa ii fi cerut demisia. Așa cum ceream și eu aseară. Cred că a ajuns la el și mesajul meu: Moldova e prioritatea, nu Bucureștiul!

Catastrofa ne va lovi acuși.

Trebuie numit urgent un nou ministru, care să facă următoarele:

– să testeze masiv populația în județele Suceava, Neamț, Iași
– să asigure stocurile de măști, teste, mănuși, dezinfectanți, oxigen, aparate de ventilare mecanică, combinezoane
– să doteze toate spitalele din țară cu echipament de protecție
– să reactiveze platforma Institutului de Sănătate Publică, să putem urmări răspândirea infecției la nivelul țării. Să știm exact unde e focar, ce comună trebuie izolată, unde trebuie acționat
– să instaleze spitale militare mobile în toată țara
– să pregatească mii de paturi în spațiile disponibile

Hai la treabă. Virusul nu ne așteaptă!”

Citește și: Lia Olguța Vasilescu, cu sufletul împăcat în vremea Covidului

#News